Macedonia: Opt polițiști și 14 "teroriști" uciși în confruntările de la Kumanovo, potrivit autorităților de la Skopje

Macedonia: Opt polițiști și 14 "teroriști" uciși în confruntările de la Kumanovo, potrivit autorităților de la Skopje

Opt polițiști macedoneni și 14 membri au unei grupări înarmate calificați drept "teroriști" de autorități au fost uciși în confruntările începute sâmbătă în orașul Kumanovo, din nordul Macedoniei, transmite Reuters.

* Situație tensionată în nordul Macedoniei, după uciderea a șase polițiști la Kumanovo

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne macedonean, Ivo Kotevski, a declarat într-o conferință de presă că 37 de ofițeri de poliție au fost răniți în timpul operațiunii lansate sâmbătă la Kumanovo.

El a precizat că nu există victime în rândul civililor.

Guvernul de la Skopje a decretat două zile de doliu național, iar președintele Gheorghi Ivanov a convocat Consiliul de securitate, invitând și liderii opoziției și ai principalelor formațiuni ale etnicilor albanezi.

Poliția macedoneană a precizat sâmbătă că a acționat pe baza unor informații referitoare la indivizi înarmați ''infiltrați'', dintr-o țară vecină (presa locală susținând că este vorba de Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi), care intenționau să comită ''acte teroriste'' în Macedonia.

Situația din nordul Macedoniei este de natură să sporească îngrijorarea Occidentului față de stabilitatea în Macedonia, unde acuzele reciproce dintre guvern și opoziție au aruncat țara într-o gravă criză politică.

În urmă cu trei luni, șeful opoziției de stânga macedonene Zoran Zaev, acuzat la sfârșitul lunii ianuarie de 'spionaj' de către guvern, a declarat că autoritățile au interceptat ilegal convorbirile a 20.000 de persoane, inclusiv jurnaliști, politicieni și lideri religioși. ''Avem dovezi că cel puțin 20.000 de persoane au fost puse sub ascultare. Am depus o plângere în justiție împotriva directorului serviciilor de informații și a altor persoane implicate'', a spus el. Zaev a respins acuzațiile formulate împotriva sa și a dat asigurări că a fost vorba despre o manevră a guvernului pentru a-l împiedica ''să prezinte dovezi ale activității penale'' a executivului.

Guvernul conservator a depus o plângere la 31 ianuarie împotriva lui Zoran Zaev, acuzându-l de ''spionaj''. Trei suspecți în acest caz, inclusiv un fost șef al serviciilor de informații, au fost arestați. Uniunea Social-Democrată din Macedonia (SDSM), condusă de Zaev, a refuzat constant să participe la lucrările parlamentului și a cerut demisia guvernului. Partidul afirmă că alegerile legislative anticipate din aprilie 2014, câștigate de partidul premierului Nikola Gruevski, au fost marcate de 'nereguli'. Șeful guvernului susține însă că Zaev ar fi încercat să-l șantajeze în timpul a două întâlniri avute în septembrie și noiembrie 2014. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...