Marcarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Dachau: Riscul de antisemitism încă există în Germania

Supraviețuitori ai Holocaustului și reprezentanți ai comunității evreiești au atras duminică atenția asupra riscului de reapariție a rasismului și antisemitismului în Germania, cu ocazia ceremoniilor de marcare a 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Dachau, din apropiere de Munchen, transmite DPA. "Când văd cum unii cetățeni instigă sentimentele împotriva refugiaților sau cât de disprețuitor se vorbește despre evrei, stau și mă întreb despre cât de ancorată în mintea oamenilor este cu adevărat ideea măreață a demnității umane", a declarat Josef Schuster, președintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, în prezența cancelarului Angela Merkel.

Președintele Comunității de la Lagărul Dachau, Max Mannheimer, și-a exprimat de asemenea îngrijorarea. "Din această comemorare istorică trebuie să apară și conștiința responsabilității", a spus Mannheimer.

Charlotte Knobloch, președinta Comunității Evreiești din Munchen și Bavaria Superioară, a făcut apel la germani să nu tragă linie deasupra trecutului lor nazist.

"Pledez ca poporul nostru de astăzi să nu considere istoria o povară, ci o oportunitate pentru o înțelegere mai profundă, o motivație pentru maturitate, adevăr și umanitate", a spus ea.

În cursul acestui an, care marchează șapte decenii de la sfârșitul regimului nazist, este pentru prima dată când cancelarul german Angela Merkel participă la o ceremonie într-un fost lagăr de concentrare, notează AFP.

Din cauza vârstei înaintate a supraviețuitorilor, este de asemenea una dintre ultimele ocazii pentru Angela Merkel, în calitate de reprezentant al guvernului german, și martorii încă în viață să se reunească în acest loc al memoriei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

2 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

3 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

4 ALERTĂ / Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE pr…

5 Rareș Bogdan o calcă-n picioare pe „Proasta Pământului” după minciuna despre fabrica Volkswagen!

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț