Marcarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Dachau: Riscul de antisemitism încă există în Germania

Marcarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Dachau: Riscul de antisemitism încă există în Germania

Supraviețuitori ai Holocaustului și reprezentanți ai comunității evreiești au atras duminică atenția asupra riscului de reapariție a rasismului și antisemitismului în Germania, cu ocazia ceremoniilor de marcare a 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Dachau, din apropiere de Munchen, transmite DPA. "Când văd cum unii cetățeni instigă sentimentele împotriva refugiaților sau cât de disprețuitor se vorbește despre evrei, stau și mă întreb despre cât de ancorată în mintea oamenilor este cu adevărat ideea măreață a demnității umane", a declarat Josef Schuster, președintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, în prezența cancelarului Angela Merkel.

Președintele Comunității de la Lagărul Dachau, Max Mannheimer, și-a exprimat de asemenea îngrijorarea. "Din această comemorare istorică trebuie să apară și conștiința responsabilității", a spus Mannheimer.

Charlotte Knobloch, președinta Comunității Evreiești din Munchen și Bavaria Superioară, a făcut apel la germani să nu tragă linie deasupra trecutului lor nazist.

"Pledez ca poporul nostru de astăzi să nu considere istoria o povară, ci o oportunitate pentru o înțelegere mai profundă, o motivație pentru maturitate, adevăr și umanitate", a spus ea.

În cursul acestui an, care marchează șapte decenii de la sfârșitul regimului nazist, este pentru prima dată când cancelarul german Angela Merkel participă la o ceremonie într-un fost lagăr de concentrare, notează AFP.

Din cauza vârstei înaintate a supraviețuitorilor, este de asemenea una dintre ultimele ocazii pentru Angela Merkel, în calitate de reprezentant al guvernului german, și martorii încă în viață să se reunească în acest loc al memoriei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Voi știți cine e marmota asta?

3 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

4 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…

5 Ce nerușinare! / Șefa Curții Supreme, zâmbitoarea lângă atârnătoarea PSD Floriana Jucan!