Marea Britanie: Sistemul inadecvat de reglementări împotriva spălării de bani a lăsat regatul ''deschis finanțării terorismului'' (raport)

Marea Britanie: Sistemul inadecvat de reglementări împotriva spălării de bani a lăsat regatul ''deschis finanțării terorismului'' (raport)

Sistemul ''extrem de inadecvat'' din Marea Britanie privind reglementările împotriva spălării de bani a lăsat țara larg deschisă pentru finanțarea corupției și a terorismului, sistemul având nevoie de o revizuire radicală, indică un raport al Transparency International UK (TI-UK), relatează luni agenția Reuters.

Potrivit raportului, în fiecare an miliarde de lire sterline provenite din bani murdari ''curg'' prin Marea Britanie, iar sistemul de identificare a lor este prea divizat și încâlcit pentru a fi eficient.

''Sistemul britanic de supervizare ce ar trebui să protejeze țara de finanțarea infracționalității și a terorismului nu este adecvat pentru acest scop'', a declarat Nick Maxwell, șeful TI-UK. ''Aceste vulnerabilități pot fi exploatate de organizații teroriste sofisticate, precum și de corupți', a adăugat el.

Sancțiunile pentru membrii unor categorii profesionale precum avocații sau agenții imobiliari care nu respectă reglementările împotriva spălării de bani sunt, de asemenea, prea mici pentru a avea un rol de descurajare, se spune în raport.

Spălarea de bani este un proces de ascundere a originii banilor proveniți din infracționalitate și corupție și de plasare a lor în activități economice legale.

Evaluarea guvernamentală din 2015 a riscului național privind spălarea de bani și finanțarea terorismului arată că există ''dovezi privind finanțarea activității terorismului în țară, ''care folosește aceleași metode ca spălarea de bani de proveniență infracțională și ''reprezintă o amenințare semnificativă pentru securitatea națională a Regatului Unit''.

Spălarea de bani duce, de asemenea, la creșterea prețurilor proprietăților la Londra, deoarece banii ajung în cele din urmă să fie investiți în bunuri fizice de mare valoare, precum proprietăți imobiliare și obiecte de artă.

Șeful Agenției britanice pentru combaterea crimei organizate (NCA) declara în acest an pentru The Times că prețurile proprietăților la Londra au fost crescute în mod artificial de către infractori din străinătate care voiau să-și ascundă bunurile.

TI-UK dorește ca Marea Britanie să înființeze un organism național de supervizare independent și responsabil care să înlocuiască actualul sistem, format din 22 de supervizori — proveniți deseori din mediul privat — responsabili cu depistarea banilor murdari în sectoare precum serviciile financiare și juridice, contabilitatea și bunurile.

Pregătirea de înalți profesioniști, personal responsabili pentru spălarea de bani, reprezintă o parte însemnată a luptei, consideră TI-UK, dar Londra respinge planurile de a-i considera pe bancheri vinovați, până când aceștia reușesc să-și dovedească nevinovăția, pentru ceea ce se întâmplă sub supravegherea lor. Această turnură ar fi avut loc ca urmare a unui lobby puternic din partea sectorului bancar'', potrivit TI-UK.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante