Marea Britanie/alegeri: Naționaliștii din SNP au câștigat 56 din cele 59 de locuri ale Scoției (rezultate definitive)

Marea Britanie/alegeri: Naționaliștii din SNP au câștigat 56 din cele 59 de locuri ale Scoției (rezultate definitive)

Partidul naționalist scoțian (SNP) a obținut 56 din cele 59 de locuri ale Scoției în alegerile legislative britanice de joi și va avea mai mulți deputați decât în 2010, conform rezultatelor definitive citate de AFP. 'Felicitări celor 56 de deputați și mulțumiri tuturor celor care și-au pus încrederea în SNP', a scris partidul pe Twitter după numărarea voturilor din circumscripția 59, ultima din regiune.

'Este un moment istoric', și-a exprimat entuziasmul Nicola Sturgeon, lidera SNP și șefa guvernului regional scoțian, într-un discurs susținut după anunțarea rezultatelor.

'Mulțumirile mele tuturor celor care au votat ieri (joi — n.r.) pentru SNP. V-ați făcut auzită vocea și vom face să se audă vocea Scoției la Westminster', a promis ea pe Twitter, în contextul în care nu a candidat personal în cadrul acestui scrutin național.

Victoria SNP are amploarea unei revanșe după referendumul privind independența din septembrie, când peste 55% din populație a votat împotrivă, comentează AFP.

Succesul SNP s-a produs în dauna laburiștilor, care pierd 40 din cei 41 de deputați pe care îi aveau în regiunea considerată odinioară unul dintre fiefurile lor.

Ca o ilustrare a înfrângerii dureroase suferite de laburiști, studenta Mhairi Black, de 20 de ani, l-a învins în scrutin pe Douglas Alexander, una dintre figurile centrale ale laburiștilor. Studenta în științe politice la Glasgow a obținut în același timp și titlul de cea mai tânără aleasă în Parlamentul de la Westminster din 1667. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...