Ministrul rus al Apărării a cerut reluarea fabricării bombardierului strategic de tip Tu-160

Ministrul rus al Apărării a cerut reluarea fabricării bombardierului strategic de tip Tu-160

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut, joi, reluarea producţiei de bombardiere strategice supersonice de tip Tu-160, relatează agenţia rusă Sputnik în pagina electronică.

În urma unei vizite la uzina aeronautică de la Kazan, Serghei Şoigu a cerut examinarea posibilităţii de reluare a fabricării bombardierului de tip Tupolev Tu-160 (Blackjack potrivit clasificării NATO).

"Trebuie să mobilizăm eforturi nu doar pentru menţinerea în stare bună şi pentru modernizarea parcului aviaţiei strategice, ci şi pentru relansarea producţiei de bombardiere cu lansatoare de rachete de tip Tu-160", a declarat ministrul rus.

Potrivit lui, este vorba de un "avion unic în categoria sa".

Mai exact, este vorba de cel mai mare şi cel puternic supersonic militar dotat cu aripi cu geometrie variabilă. Este, de asemenea, cel mai greu avion de luptă din lume. Piloţii l-au supranumit Lebăda Albă.

În prezent, armata rusă deţine aproximativ 15 aparate de acest tip. Majoritatea dintre aceste aparate sunt în proces de modernizare. Rusia mai dezvoltă un bombardier strategic de generaţia a cincea, PAK DA, care urmează să efectueze primul zbor în 2019.

Tu-160 atinge o viteză maximă de peste 2.000 de kilometri pe oră şi poate transporta până la 40 de tone de armament: bombe neghidate sau ghidate de diferite calibre (inclusiv nucleare), rachete strategice de croazieră de tip X-55 sau rachete aerobalistice de tip X-15. Autonomia de zbor a bombardierului variază de la 10.000 până la 16.000 de kilometri în funcţie de încărcătură.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie