Myanmar: Zeci de morți în urma unei alunecări de teren într-o mină de jad

Cel puțin 30 de persoane și-au pierdut viața în urma unei alunecări de teren într-o mină de jad din nordul Myanmar, a anunțat duminică presa oficială, adăugând că numeroase persoane sunt date dispărute, scrie AFP.

"Cel puțin 30 de corpuri au fost scoase dintr-un sit afectat de o alunecare de teren", în regiunea Hpakant, mare producătoare de jad, a informat jurnalul oficial Global New Light of Myanmar.

Accidentul s-a produs sâmbătă după-amiază, în această regiune izolată de la granița cu China, când un munte de deșeuri s-a prăbușit peste zeci de locuințe improvizate în care dormeau locuitori trăind din căutarea bucăților de jad rămase neexploatate.

În ultimele luni, zeci de locuitori care încercau să își asigure traiul cu jadul scăpat din excavatoarele marilor companii miniere și-au pierdut viața în alunecări de teren, potrivit mai multor ONG-uri.

Aceste drame ale sărăciei sunt amintite câteodată în presa locală, fără să se schimbe ceva în modul de viață al acestor mineri ilegali, care își încearcă norocul în mine la lăsarea întunericului, în timp ce Birmania este unul dintre cel mari producători de jad din lume, destinat în special Chinei vecine.

În pofida reformelor, cel mai mare secret continuă să înconjoare această piață a jadului, rămasă apanajul vechilor elite care au făcut avere în epoca juntei militare autodizolvate în 2011.

Populația se confruntă cu extracția intensivă de către marile companii miniere, fără măsuri corespunzătoare de securitate și de protecție a mediului.  AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Alertă, pesedist în delir! Deputatul Mitralieră: „Ca medic, vă spun că prin termoscanare se accesează toate da…

2 ULTIMA ORĂ / Focar de coronavirus la unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România. 27 de angaja…

3 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

4 BREAKING Primele imagini din „oaza de relaxare” a lui Dragnea de pe insula Belina, unde mergeau liderii PSD l…

5 Birchall o pune la punct pe judecătoarea PSD, care, mințind, a luat apărarea CCR și a criticat CEDO, în cazul …

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă