Myanmar: Zeci de morți în urma unei alunecări de teren într-o mină de jad

Myanmar: Zeci de morți în urma unei alunecări de teren într-o mină de jad

Cel puțin 30 de persoane și-au pierdut viața în urma unei alunecări de teren într-o mină de jad din nordul Myanmar, a anunțat duminică presa oficială, adăugând că numeroase persoane sunt date dispărute, scrie AFP.

"Cel puțin 30 de corpuri au fost scoase dintr-un sit afectat de o alunecare de teren", în regiunea Hpakant, mare producătoare de jad, a informat jurnalul oficial Global New Light of Myanmar.

Accidentul s-a produs sâmbătă după-amiază, în această regiune izolată de la granița cu China, când un munte de deșeuri s-a prăbușit peste zeci de locuințe improvizate în care dormeau locuitori trăind din căutarea bucăților de jad rămase neexploatate.

În ultimele luni, zeci de locuitori care încercau să își asigure traiul cu jadul scăpat din excavatoarele marilor companii miniere și-au pierdut viața în alunecări de teren, potrivit mai multor ONG-uri.

Aceste drame ale sărăciei sunt amintite câteodată în presa locală, fără să se schimbe ceva în modul de viață al acestor mineri ilegali, care își încearcă norocul în mine la lăsarea întunericului, în timp ce Birmania este unul dintre cel mari producători de jad din lume, destinat în special Chinei vecine.

În pofida reformelor, cel mai mare secret continuă să înconjoare această piață a jadului, rămasă apanajul vechilor elite care au făcut avere în epoca juntei militare autodizolvate în 2011.

Populația se confruntă cu extracția intensivă de către marile companii miniere, fără măsuri corespunzătoare de securitate și de protecție a mediului.  AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Penibilul ăsta a fost ani de zile șeful de facto al SRI?

2 „Cu tot respectul pentru Firea, eu nu pot sa mă aliniez în a o susține pentru că, de obicei, orice cal devine gloabă”

3 „Tu muncești și-ți cumperi o Dacie pentru că atât poți, eu muncesc și-mi cumpăr un Ferrari pentru că atât pot”

4 Răsturnare de situație? / Suplimentul folosit de Simona Halep ar conține „ingrediente chinezești necunoscute”

5 Cum arată sondajul pe baza căruia PSD şi PNL spun că discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune