Nigeria: Femeie ucisă în timp ce năștea de militanți ai Boko Haram (Amnesty International)

Nigeria: Femeie ucisă în timp ce năștea de militanți ai Boko Haram (Amnesty International)

Combatanți islamiști ai Boko Haram au ucis o femeie care năștea în cursul ofensivei celei mai sângeroase din ultimii șase ani de insurecție în nord-estul Nigeriei, informează joi organizația Amnesty International, citată de AFP.

Într-un comunicat de presă, organizația care militează pentru apărarea drepturilor omului relatează mărturia unui martor al unui atac din orașul Baga, de pe malurile lacului Ciad. Această persoană, al cărei nume nu a fost dezvăluit, afirmă că o femeie însărcinată a fost împușcată mortal în plin travaliu, în același timp cu mai mulți copii.

"A murit în această poziție, jumătate din copil era ieșit", a povestit un martor citat de Amnesty.

Potrivit organizației, sute de persoane, dacă nu mai multe, este posibil să fi fost ucise în această ofensivă lansată la 3 ianuarie care pare să vizeze milițiile civile care ajută armata să lupte împotriva Boko Haram.

"Au ucis atât de mulți oameni. Am văzut poate 100 de persoane ucise la un moment dat la Baga. Am alergat să mă ascund în tufișuri. În timp ce noi alergam, ei trăgeau și ne omorau", relatează un alt martor în vârstă de 50 de ani a cărui identitate a fost protejată.

"Erau cadavre peste tot unde mă uitam", povestește o femeie.

Mărturiile relatate de Amnesty International confirmă declarații ale unor responsabili locali, conform cărora bilanțul victimelor este extrem de ridicat.

Amnesty a publicat joi și imagini din satelit de la Baga și Doron Baga, la distanță de 2,5 km, care arată amploarea distrugerilor. Luate la cinci zile distanță, înainte de atac și la patru zile după aceea, imaginile aeriene arată numeroase locuințe și magazine distruse.

Pentru Amnesty, mărturiile și imaginile preluate din satelit dovedesc că ofensiva Boko Haram este "cea mai mare și cea mai distrugătoare" comisă vreodată de grupare în lupta sa pentru înființarea unui califat islamic în nord-estul Nigeriei.

Peste 3.700 de imobile și structuri au fost avariate sau distruse, 620 la Baga și 3.100 la la Doron Baga, conform unui calcul al Amnesty, care a precizat că numărul ar putea fi în realitate mult mai ridicat.

"Aceste imagini detaliate arată proporțiile catastrofice ale devastării din cele două orașe, dintre care unul aproape că a fost șters de pe hartă în termen de patru zile", a declarat anchetatorul Amnesty pentru Nigeria, Daniel Eyre.

Armata nigeriană, care tendința de a minimiza bilanțurile victimelor, a afirmat în această săptămână că 150 de persoane au fost ucise, calificând drept "senzaționaliste" estimările care raportează în jur de 2.000 de morți.

"Crimele deliberate asupra civililor și distrugerea bunurilor lor de către Boko Haram constituie crime de război și crime împotriva umanității și impun o anchetă în consecință", a subliniat Amnesty International.

Atacul de la Baga a avut loc cu puțin mai mult de o lună înainte de alegerile prezidențiale și legislative, care urmează a avea loc la 14 februarie, și pare să se înscrie într-o campanie de intensificare a violențelor menită să perturbe desfășurarea scrutinului, notează AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

3 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…