Nouă angajați locali ai unei organizații neguvernamentale din Cehia, uciși într-un atac în nordul Afganistanului

Nouă angajați locali ai unei organizații neguvernamentale din Cehia, uciși într-un atac în nordul Afganistanului

Nouă angajați locali ai unei organizații neguvernamentale din Cehia au fost uciși în noaptea de luni spre marți în provincia Balkh (nordul Afganistanului), într-un nou atac ce a vizat lucrători umanitari în această țară, relatează agenția de presă France Presse, citând oficiali locali.

Victimele sunt 'șapte lucrători umanitari — șase bărbați și o femeie — și doi agenți de pază', a precizat Abdul Razaq Qaderi, adjunctul șefului poliției din Balkh, una din provinciile care se caracterizează printr-o situație calmă de obicei.

Responsabilul afgan a acuzat rebelii talibani de acest ultim atac, care nu fusese revendicat la mijlocul dimineții.

Clădirea unde își aveau sediul angajații organizației People in Need (PIN) a fost atacată de indivizi înarmați în cursul nopții.

'Din păcate, noaptea trecută, persoane necunoscute înarmate au atacat sediul nostru din Zari și nouă angajați ai noștri ai fost uciși', a declarat pentru AFP un responsabil PIN, sub rezerva anonimatului.

Informația a fost confirmată de Monir Farhad, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei.'Pe la miezul nopții, persoane înarmate au atacat reședința din Zari în Balkh', a indicat el.

Organizațiile umanitare sunt atacate cu regularitate în ultimii ani în Afganistan: în 2014, 57 de angajați umanitari au fost uciși în această țară, potrivit misiunii ONU de la Kabul.

La 13 mai, un atac al talibanilor asupra unei reședințe extrem de frecventate de străini s-a soldat cu 14 morți, în majoritate lucrători umanitari occidentali și afgani.

În aprilie, corpurile a cinci lucrători umanitari afgani care activau pentru Save the Children au fost găsite ciuruite de gloanțe în provincia Uruzgan (sud).

La Kabul, ultimul atac direct împotriva unei organizații umanitare a vizat Organizația Internațională pentru Imigrație (OIM) în mai 2013. Un cetățean italian a fost ucis atunci.

Organizația neguvernamentală din Cehia este prezentă în Afganistan din 2011 și activează în sectorul educației și al dezvoltării.

Acest atac se înscrie într-un context al luptelor cvasicotidiene între forțele guvernamentale și insurgenții islamiști care și-au lansat 'ofensiva de primăvară' la sfârșitul lunii aprilie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Așa o fi?

4 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

5 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?