Noul premier francez Manuel Valls vrea să "amplifice" eforturile lui Jean-Marc Ayrault

Noul premier francez Manuel Valls vrea să "amplifice" eforturile lui Jean-Marc Ayrault

Noul premier francez Manuel Valls, un susţinător al social-liberalismului, nominalizat de urgenţă în urma derutei de după alegerile municipale, a preluat funcţia marţi după-amiaza, afirmându-şi voinţa de a "continua şi amplifica" eforturile predecesorului său, Jean-Marc Ayrault.

Noul premier francez Manuel Valls vrea să "amplifice" eforturile lui Jean-Marc Ayrault (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Valls, a cărui echipă guvernamentală va fi anunţată miercuri, îl înlocuieşte în funcţie pe Ayrault, socialist ca şi el, cu misiunea stabilită de către preşedintele francez François Hollande de a concilia reducerea deficitului şi diminuarea impozitelor, sub privirile atente ale Bruxelles-ului.

"Preşedintele Republicii a trasat o foaie de parcurs pentru a merge mai departe, mai rapid" către redresare, a declarat Valls în curtea Hôtel Matignon, alături de Ayrault, în cursul unei scurte ceremonii de transmitere a puterii. El s-a angajat să "continue şi să amplifice efortul enorm depus deja", răspunzând totodată "cererii de justiţie socială" exprimate în alegerile municipale.

Preluarea puterii de către fostul ministru de Interne, cunoscut pentru fermitate şi francheţe, ameninţă să arunce în aer majoritatea prezidenţială. Ecologiştii, cărora le place prea puţin profilul de "socialist de dreapta" al lui Valls, au avertizat că nu vor intra în Guvern în cazul în care solicitarea lor de schimbare a direcţiei politice nu este luată în considerare.

Stânga din cadrul Partidului Socialist (PS) şi-a exprimat rezervele faţă de o nominalizare sinonimă, în opinia deputatului Henri Emmanuelli, cu o "basculare spre dreapta".

Manuel Valls, în vârstă de 51 de ani, a fost nominalizat luni de către şeful statului să conducă un "Guvern de luptă" însărcinat să pună în aplicare "pactul responsabilităţii", piesa centrală a politicii sale economice, prevăzând o scădere a cheltuielilor firmelor în vederea unei relansări a pieţei muncii.

Hollande a subliniat că noul premier va avea dificila misiune să "convingă" Comisia Europeană (CE) să aibă răbdare şi să fie flexibilă în privinţa deficitelor, în contextul în care politica de austeritate implementată de către socialişti contribuie din plin la scăderea popularităţii acestora.

"Foaia de parcurs" a noului Guvern pare imposibilă, în măsura în care urmează să concilieze reducerea deficitului public şi diminuarea impozitelor. Executivul prevede o diminuare cu 30 de miliarde de euro a cheltuielilor întreprinderilor în cadrul "pactului responsabilităţii" şi o scădere a cotizaţiilor aferente salariilor în cadrul "pactului solidarităţii". El a evocat, de asemenea, o diminuare a impozitelor aplicate francezilor până la orizontul lui 2017.

- Prezenţa ecologiştilor în Guvernul Valls, o necunoscută

Preşedintele a anunţat în ianuarie economisirea sumei de 50 de miliarde de euro până în 2017, care urmează să fie detaliată în aprilie, Parisul urmând să transmită CE, la sfârşitul lunii, programul de stabilitate actualizat.

Preşedintele Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem l-a avertizat marţi pe noul premier că este necesar să continue reformele în vederea reducerii deficitului bugetar şi consolidării competitivităţii ţării. Este necesară "atingerea obiectivelor bugetare şi eforturi în cadrul reformelor", a declarat el.

Venirea la putere a lui Valls urmează să ofere asigurări pieţelor care, potrivit unor analişti de la Société Générale CIB, anticipează o politică social-democrată benefică pentru datoria franceză.

Speculaţii continuau marţi cu privire la politicienii care vor ocupa posturi-cheie în noul Guvern. Printre numele noi este citat şi cel al lui Ségolène Royal, candidată la alegerile prezidenţiale în 2007 şi fostă parteneră a preşedintelui, eventual pentru preluarea unui portofoliu extins al Educaţiei. Un apropiat al lui Hollande, François Rebsamen ar putea să ocupe funcţia de ministru de Interne, un post pe care-l dorea în 2012.

Laurent Fabius ar urma să ocupe în continuare funcţia de ministru de Externe, iar Jean-Yves Le Drian - primit marţi dimineaţa de Valls - pe cea de ministru al Apărării.

Cei doi foşti miniştri Cécile Duflot şi Pascal Canfin au anunţat că nu vor să facă parte din noul Guvern. Însă Valls a primit marţi dimineaţa o delegaţie din partea Europe Ecologie-Les Verts (EELV), în faţa căreia şi-a exprimat angajamentul de a acţiona în vederea tranziţiei energetice şi justiţiei sociale, potrivit anturajului premierului.

Absenţa miniştrilor ecologişti ar fragiliza poziţia majorităţii de stânga create în 2012, după înfrângerea lui Nicolas Sarkozy, şi ar deschide un nou front de contestare a şefului statului.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina