O statuie a lui Lenin din Harkov, demontată în timpul unui miting al naţionaliştilor ucraineni - FOTO

O statuie a lui Lenin din Harkov, demontată în timpul unui miting al naţionaliştilor ucraineni - FOTO

Naţionaliştii au dărâmat o statuie a lui Lenin la Harkov, al doilea cel mai important oraş din Ucraina, o acţiune susţinută de către oficiali.

Oamenii ovaţionau şi săreau în sus de bucurie după ce statuia s-a prăbuşit la pământ, relatează BBC News online.

Demonstranţi proruşi din oraş, în care locuiesc numeroşi vorbitori de rusă, au apărat statuia în februarie, când fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere. Harkovul nu este afectat de confruntările violente care s-au extins în estul Ucrainei, în regiunile Doneţk şi Lugansk, după anexarea Crimeei de către Rusia. Un armistiţiu fragil este în vigoare de trei săptămâni, între separatiştii proruşi şi armata ucraineană, în cele două regiuni.

Duminică seara, după ce protestatari naţionalişti s-au adunat în jurul statuii, la un miting "Harkov este Ucraina", guvernatorul regiunii Igor Baluta a semnat un ordin de demontare a statuii. Unii corespondenţi afirmă că ordinul probabil a fost semnat în ultimul moment.

Ministrul de Interne Arsen Avakov a scris într-un mesaj, în rusă, postat pe Facebook, că a dat ordin ca poliţia să asigure doar securitatea oamenilor, ci "nu a idolului". "Lenin? Lasă-l să cadă...", a scris el, adăugând "atât timp cât nu sunt răniţi oameni. Atât timp cât acest idol comunist sângeros nu ia mai multe victime cu el când pleacă".

Cu toate acestea, presa ucraineană a scris că poliţia a demarat o anchetă pentru "vamdalism". Un participant la miting ar fi fost rănit la nivelul capului în timpul demontării statuii.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

3 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

4 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

5 „Cine a vândut căcat a câștigat bine și vara asta” / Adi Hădean, mesaj dur de pe litoral