O sută de e-mailuri ale lui Hillary Clinton conțineau informații sensibile (Departamentul de Stat)

O sută de e-mailuri ale lui Hillary Clinton din perioada în care era secretar de stat al SUA, dintre cele peste 4.000 date publicității luni seara, au fost reclasificate retroactiv, deoarece conțineau informații considerate sensibile, potrivit diplomației americane, citată marți de AFP.

În această polemică, ce afectează campania pentru prezidențialele din 2016 ale dnei Clinton, Departamentul de Stat a publicat luni seara pe site-ul său de internet un nou set de e-mailuri (mai exact 4.368, sau aproximativ 7.000 de pagini) trimise, primite sau transmise de la o adresă și un server privat, din perioada în care candidata democrată la Casa Albă se afla conducerea diplomației SUA (2009-2013).

Departamentul de Stat trebuia din primăvară, la ordinul justiției, să selecteze, să clasifice și să publice pe etape, în fiecare lună, sute sau mii de e-mailuri din cele peste 30.000 ale fostului secretar de stat.

În urmă cu două săptămâni, Departamentul de Stat a recunoscut că 60 din aceste e-mailuri trebuiau să fie reclasificate retroactiv în "confidențial", cel mai scăzut nivel în conformitate cu reglementările draconice în materie de comunicare și schimb de informații pe plan extern și intern pentru administrația americană.

Dintre cele aproximativ 7.000 de pagini făcute publice luni seara, 'eu cred că sunt aproximativ 150 de pagini' — sau o sută de e-mailuri suplimentare — care au fost 'reclasificate' retroactiv, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, într-o conferință de presă.

E-mailurile, care pot fi consultate electronic pe site-ul Departamentului de Stat, sunt ordonate după dată, din 2009 până în 2010. Unele reproduceri de e-mailuri sunt trunchiate și sunt etichetate 'publicare parțială'.

Justiția a fixat pentru ianuarie 2016 termenul limită pentru publicarea completă a acestor e-mailuri, cu mai puțin de un an înainte de alegerile prezidențiale.

Clinton a trimis, primit sau transmis mai departe — în timpul mandatului său de secretar de stat — 62.320 de e-mailuri de la un e-mail privat (clintonemail.com) mai degrabă decât folosind o adresă de guvern (state.gov), așa cum este regula și așa cum au făcut consilierii săi.

Candidata democrată la prezidențialele din 2016 s-a declarat 'convinsă' acum câteva zile că nu a "trimis sau primit informații care erau clasificate în momentul trimiterii sau primirii". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

2 Incident sexual mortal la Iaşi. O femeie a murit în chinuri groaznice după ce un vecin i-a introdus un tub met…

3 Iese la iveală adevărul despre „virusul creat în laborator”! / Virusul Wuhan este hiper agresiv. Cercetătorii ch…

4 Hai cu pușcăria! / Codrin Ștefănescu, citat vineri, ca suspect, la DIICOT!

5 VIDEO Streinu-Cercel / Coronavirusul, de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Trebuie să ne spălăm cu apă și s…

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri