Oligarhul ucrainean Dmitri Firtaş, ţinta unui COMANDO româno-unguresc

Miliardarul ucrainean Dmitri Firtaş, arestat în martie în baza unui mandat FBI la Viena, unde aşteaptă extrădarea în Statele Unite, a fost ţinta unui "comando" româno-unguresc care voia să-l asasineze, potrivit ziaruui austriac Die Presse, citat de site-ul TheLocal.at în ediţia de duminică.

Potrivit site-ului, asasinii plătiţi s-au instalat într-un apartament de pe Landstrasse, în Viena, cu scopul de a-l asasina pe miliardarul controversat, păzit în mod constant de gărzi de corp.

Investigatorii cred că acest complot a fost pus la cale în Ungaria, unde Firtaş a pierdut controlul asupra societăţii sale de comerţ cu gaze naturale Emfesz, în 2009, în opinia sa în urma unui "transfer fraudulos". De atunci, el încearcă să recupereze suma de 200 de milioane de euro de la fosta echipă de conducere a companiei, un lucru pe care aceasta pare să nu-l aprecieze, scrie site-ul.

Firtaş a fost inculpat pentru dare de mită şi corupţie în Statele Unite, iar cauţiunea a fost stabilită la suma de 125 de milioane de euro. El susţine că este "victima" conflictului dintre Statele Unite şi Rusia în criza din Ucraina, apreciind că arestarea sa este ilegală şi că americanii au fost dezinformaţi de inamici de-ai săi din Ucraina. El a plănuit să stea în Viena timp de două zile şi urma să plece cu un avion la Londra, dar cum Austria are un acord de extrădare cu Statele Unite, a fost plasat sub arest la domiciliu în capitala austriacă în aşteptarea extrădării.

Departamentul american al Justiţiei îl acuză că a mediat dare de mită către oficiali indinei în schimbul obţinerii unor licenţe miniere pentru imperiul său din provincia indiană Andhra Pradesh - Group DF.

Firtaş are totodată relaţii de afaceri puternice cu Rusia, unii considerând că acesta este principalul motiv pentru care a fost arestat pe 12 martie, la aproape un an după ce Departamentul american al Justiţiei a formulat acuzaţii împotriva sa.

Controversatul miliardar, în vârstă de 49 de ani, a făcut avere exploatând instabilitatea şi haosul de după implozia Uniunii Sovietice în 1991, acţionând ca intermediar în schimbul de alimente ucrainene cu gaze naturale din Asia Centrală. În prezent, el este unul dintre cei mai importanţi actori din Europa Centrală şi de Est în industriile chimică şi energetică, deţinând instalaţii în Ucraina, Germania, Italia, Cipru, Tadjikistan, Elveţia, Ungaria, Austria şi Estonia.

Anul trecut Firtaş era unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina şi un aliat al fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici. După ce Ianukovici a fugit din Ucraina în Rusia, în urma protestelor violente, Firtaş şi alţi oligarhi au devenit personae non gratae la Kiev. Guvernul interimar de atunci i-a acuzat că au "sifonat" miliarde de dolari din ţară. Firtaş a respins aceste acuzaţii, insistând că a susţinut îndepărtarea fostului regim de la putere.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

3 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

4 Minciunile Chinei ies la iveală! Priviți, doar la Wuhan numărul urnelor funerare este cel puțin dublu față de …

5 Mister în Germania / Ministrul de finanţe al landului Hesse s-a sinucis

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru