Opoziţia din Turcia contestă rezultatul alegerilor municipale la Ankara

Principalul partid de opoziţie din Turcia va depune marţi o contestaţie a rezultatului alegerilor municipale la Ankara, câştigate la un scor strâns de partidul islamo-conservator aflat la putere.

Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Vom depune azi (marţi - n.r.) o contestaţie scrisă la Comisia Electorală (YSK)", a declarat Aykan Erdemir, deputat din partea Partidului Republican al Poporului (CHP).

"Peste o mie de voluntari ai partidului verifică de mai mult de 48 de ore datele privind rezultatul alegerilor la sediul central al partidului. Avem dovezi privind nereguli", a adăugat el.

"Fraude importante au fost comise în mai multe birouri de vot" din capitala turcă, a declarat, la rândul său, un avocat apropiat CHP, sub acoperirea anonimatului.

Mii de susţinători ai CHP au manifestat luni seară în faţa sediului Comisiei Electorale din Ankara, pentru a denunţa "fraude masive" la alegerile din capitala Turciei şi a cere renumărarea voturilor.

Preşedintele Comisiei Electorale, Sadi Güven, a făcut apel la calm şi i-a asigurat pe alegători că "adevărul" va fi stabilit în legătură cu rezultatul alegerilor.

Popularul primar al capitalei Ankara, Melih Gökcek, membru al Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), a anunţat luni că a câştigat un al cincilea mandat consecutiv, cu 44,79 la sută din voturi, faţă de 43,77 la sută pentru contracandidatul său, Mansur Yavas.

Cei doi adversari şi-au proclamat succesiv victoria duminică seara, într-o atmosferă tensionată marcată de acuzaţiile de fraudă şi intimidări, care au amplificat acuzaţiile.

Formaţiunea AKP, condusă de premierul Recep Tayyip Erdogan, a obţinut o victorie categorică la alegerile municipale, cu 45 la sută din voturi, în pofida scandalurilor de corupţie care au vizat în ultima perioadă Guvernul turc.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

5 HARTA clanurilor interlope din București. Cine controlează lumea subterană şi cum sunt împărţite teritoriile