Papa Francisc le recomandă familiilor catolice să nu se înmulțească 'precum iepurii'

Papa Francisc a apărat luni poziția Bisericii în privința "părinților responsabili", respingând ideea că familiile catolice trebuie să aibă cât mai mulți copii, dar și "malthusianismul" care recomandă scăderea ratei natalității.

"Deschiderea spre viață este o condiție a sacramentului căsătoriei", a declarat suveranul pontif la o conferință de presă susținută la bordul avionului cu care papa Francisc s-a întors la Roma din Filipine.

"Acest lucru nu înseamnă însă că familiile de creștini trebuie să facă copii unul după altul. I-am făcut reproșuri unei femei, însărcinate a opta oară după șapte cezariene: 'Vrei să lași orfani șapte copii?', am întrebat-o", a precizat papa, citat de AFP.

Chiar dacă "pentru cei săraci copilul este o comoară", "exemplul acestei femei ține de iresponsabilitate", a adăugat suveranul pontif. "Ea declară că are încredere în Dumnezeu. Dar Dumnezeu îți dă mijloacele să fii responsabilă. Unii cred că, scuzați-mi exprimarea, că pentru a fi buni catolici trebuie să fie ca iepurii", a mai spus papa.

Totodată, liderul Bisericii catolice l-a apărat ferm pe papa Paul al VI-lea și faptul că acesta s-a opus contracepției medicale în enciclica Humanae Vitae din 1968. "Paul al VI-lea era îngrijorat de neo-malthusianismul universal", care "căuta un control asupra omenirii. A fost un profet", a declarat papa Francisc în avion, adăugând că plata pensiilor și înnoirea populațiilor sunt în pericol în multe țări dezvoltate.

"Cuvintele cheie pe care le promovează Biserica sunt: părinți responsabili. Cum se poate realiza acest lucru? Prin dialog. Există în Biserică grupuri matrimoniale, experți, pastori", a insistat papa.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

3 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia