Peste un milion de persoane la slujba de canonizare a primului sfânt sri-lankez de către papa Francisc

Peste un milion de persoane la slujba de canonizare a primului sfânt sri-lankez de către papa Francisc

Papa Francisc a fost întâmpinat miercuri, în a doua zi a vizitei sale în Sri Lanka, de o mulțime de credincioși veniți să asiste la liturghia de canonizare a primul sfânt al țării, Joseph Vaz, informează miercuri AFP.

Evenimentul, desfășurat la Galle Face Green, celebru loc de promenadă din capitala Colombo, are o mare însemnătate pentru minoritatea catolică din această țară (7% din populație). Canonizarea intervine după 20 de ani de la beatificarea realizată de fostul papă Ioan Paul al II-lea a acestui misionar indian de origine portugheză, venit în Sri Lanka într-o epocă a persecuțiilor protestanților olandezi împotriva catolicilor.

Escortat de soldați călare cu coifuri pe cap, papa Francisc, în vârstă de 78 de ani, având aerul obosit și mergând greoi, a ieșit dintr-o mașină oficială și s-a urcat în papamobil pentru a se îndrepta spre locul unde îl aștepta cardinalul de Colombo, Mgr Malcolm Ranjith. Papamobilul, înconjurat de serviciul de securitate vigilent, a înaintat cu greu prin mulțime până la plaja unde se strânseseră sute de mii de credincioși veniți să-l vadă pe Sfântul Părinte și să-i primi binecuvântarea.

Figura misionarului Joseph Vaz are o rezonanță particulară în insulă fiind un simbol de recunoaștere a rolului bisericii care respectă culturile locale. Prezentat ca primul sfânt din Sri Lanka, Vaz s-a născut în 1651 în Goa, pe costa de vest a Indiei, care era pe atunci colonie portugheză. El a venit în Sri Lanka în 1687 pentru a-i susține pe cei persecutați de calviniștii protestanți olandezi care doreau să se asigure că nu vor rămâne loiali portughezilor ce fuseseră alungați din zonele de coastă. Supranumit apostolul din Ceylon, el a fost venerat pentru milostenia lui nețărmurită față de cei săraci, într-o epocă de mari epidemii.

Sfântul sri-lankez Joseph Vaz i-a servit pe toți locuitorii țării, "oricare ar fi fost ei", iar Biserica trebuie să-i urmeze exemplul și să "servească toți membrii acestei societăți", a proclamat papa Francisc. "Biserica servește toți membrii societății, indiferent de rasă, credință, apartenență tribală, condiție socială sau religie prin serviciile pe care le aduce prin școlile, spitalele, clinicile și multe alte acte de caritate", a subliniat papa pe marea esplanadă Galle Face Green din Colombo.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”