Polonia: Candidat-surpriză al social-democraților pentru alegerile prezidențiale

Polonia: Candidat-surpriză al social-democraților pentru alegerile prezidențiale

Partidul Social-Democrat polonez (SLD, opoziție) le-a prezentat vineri jurnaliștilor o candidatură-surpriză pentru alegerile prezidențiale din mai, care potrivit tuturor sondajelor vor fi câștigate de președintele în exercițiu Bronislaw Komorowski, informează AFP.

'Aș vrea să fiu candidatul întregii stângi poloneze', a declarat în fața presei Magdalena Ogorek, 35 de ani, doctor în litere, specializată în istoria Bisericii Catolice și având un fizic de manechin.

Necunoscută până acum în lumea politicii, Magdalena Ogorek apărea în mod regulat în mass-media, în rol de expert sau de comentatoare în probleme referitoare la Biserică și religie.

'Suntem convinși că Magdalena Ogorek simbolizează o deschidere a politicii Poloniei spre noua generație europeană de polonezi și poloneze', a declarat președintele SLD, Leszek Miller, subliniind că Ogorek nu era membra niciunui partid politic.

Cu cinci luni înainte de scrutin, Bronislaw Komorowski, 62 de ani, actualul președinte de centru dreapta în funcție din 2010, este dat drept marele favorit. Unele sondaje îl dau câștigător chiar din primul tur.

Partidul conservator de opoziție Dreptate și Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski și-a prezentat deja candidatul pentru prezidențiale, un jurist de 42 de ani, originar din Cracovia, Andrzej Duda.

Alegerile prezidențiale din Polonia vor preceda cu cinci luni alegerile legislative, care vor opune în primul rând PiS dreptei liberale a Platformei Civice (PO), la putere de peste șapte ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”