Polonia: Conservatorii lui Kaczynski conduc detașat în intențiile de vot, dar fără a obține majoritatea (sondaj)

Partidul conservator populist Lege și Justiție (PiS, de opoziție), condus de Jaroslaw Kaczynski, conduce detașat în intențiile de vot înaintea alegerilor legislative care vor avea loc duminică în Polonia, nefiind însă creditat cu un scor care i-ar permite obținerea majorității absolute în parlament, indică un sondaj dat publicității joi, citat de AFP.

Conservatorii sunt creditați cu 32,5% din intențiile de vot, ceea ce s-ar traduce prin 196 de mandate din totalul de 460, la distanță de peste 6 puncte procentuale de liberalii din Platforma Civică (PO, la guvernare), pentru care optează 26,3% dintre alegătorii chestionați (155 de locuri).

O a treia forță, partidul Kukiz'15 al rockerului antisistem Pawel Kukiz, ar putea obține 10,4% din voturi, respectiv 43 de mandate.

Cu toate acestea, formarea viitorului guvern rămâne o necunoscută, depinzând de scorul pe care îl vor obține mai multe formațiuni mici care oscilează în jurul pragului electoral, de 8% pentru coaliții și 5% pentru partide.

Dacă acestea vor atinge pragul, este probabil că PiS nu va putea guverna singur, iar Polonia se va îndrepta spre o coaliție cu geometrie necunoscută. În caz contrar, mandatele pe care aceste formațiuni le-ar fi obținut vor fi distribuite între marile partide proporțional cu scorul fiecăruia, situație în care PiS ar putea întruni majoritatea necesară pentru a guverna singur.

Potrivit sondajului, coaliția Stânga Unificată (ZL) este creditată cu 7,5%, partidul neoliberal Nowoczesna cu 6,1%, partidul eurodeputatului ultraliberal Janusz Korwin-Mikke cu 5,3%, iar formațiunea agrariană PSL, aliatul actual al liberalilor, cu 4,8%.

Ancheta a fost realizată în zilele de 19 și 20 octombrie, pe un eșantion de 1003 persoane, de institutul TNS pentru cotidianul Gazeta Wyborcza, înaintea ultimei dezbateri televizate, care a avut loc marți și în care mai multe partide mici și-au putut face auzite vocile. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

3 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

4 ULTIMA ORĂ România are cea mai abruptă creștere a curbei de infectare cu coronavirus din Europa de Est

5 VIDEO Ascultați-l pe Dorneanu ce tupeu de borfaș are! Se apără cu tatăl vitreg al lui Tăriceanu, turnătorul Da…