Polonia: Partidul lui Kaczynski va câștiga alegerile, dar nu va putea forma singur guvernul (sondaje)

Polonia: Partidul lui Kaczynski va câștiga alegerile, dar nu va putea forma singur guvernul (sondaje)

Partidul conservator eurosceptic de opoziție al lui Jaroslaw Kaczynski ar urma să câștige alegerile legislative poloneze de la 25 octombrie, dar nu va putea guverna singur, informează două sondaje publicate vineri, relatează AFP.

PiS (Lege și Justiție) ar avea nevoie, pentru a forma un guvern, să se alieze cu mișcarea antisistem Kukiz'15, fondată de cântărețul de rock Pawel Kukiz, militant pentru introducerea votului uninominal care folosește un discurs naționalist de dreapta.

La o lună până la scrutin, PiS este creditat cu 34% din intențiile de vot, față de 30% în cazul liberalilor centriști de la Platforma civică (PO) al premierului la final de mandat Ewa Kopacz, conform unei anchete realizate între 17 și 23 septembrie de institutul CBOS pe un eșantion de 972 de persoane. Aceste cifre ilustrează o scădere de două puncte pentru PiS și o creștere de trei puncte pentru PO în interval de o lună.

Pe lângă mișcarea Kukiz (7%, în scădere cu 5%), viitorul parlament ar urma să cuprindă și reprezentanți ai grupului neoliberal Nowoczesna al economistului Ryszard Petru (6%, +2%) și ai Partidului țărănesc PSL (5%, +1%), partener în actuala coaliție cu PO.

Un alt sondaj, realizat între 17 și 21 septembrie de grupul de ziare regionale Polska Press și institutul Dobra Opinia pe un eșantion de 8.000 de persoane, anunță tot victoria partidului lui Jaroslaw Kaczynski.

PiS este în frunte, cu 39,2%, în fața PO (25,7%) și Kukiz'15, cu 9,8%. Pe al patrulea loc acest sondaj plasează însă coaliția Stângii unite, cu 8,1%, urmată de Partidul țărănesc (5,8%) și de neoliberalii din Nowoczesna (5,5%).

PiS, al cărui candidat, Andrzej Duda, a câștigat alegerile prezidențiale în mai, propune o femeie, Beata Szydlo, drept candidată la postul de prim-ministru.

Atunci când PiS a fost la putere între 2005 și 2007, Polonia a cunoscut o situație politică inedită, fiind condusă de doi frați gemeni, Jaroslaw Kaczynski, în fruntea guvernului, și Lech Kaczynski, la președinția țării. Cel din urmă a murit în 2010, în accidentul de avion de la Smolensk, din Rusia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...