Premierul chinez, Li Keqiang, în Serbia pentru un summit China-Europa de Est

Premierul chinez, Li Keqiang, în Serbia pentru un summit China-Europa de Est

Premierul chinez, Li Keqiang, a sosit luni la Belgrad unde a doua zi va participa la cel de-al treilea summit economic anual cu prim-miniștri din 16 țări ale Europei Centrale și de Est, regiune unde Beijingul dorește să își dezvolte prezența, relatează AFP.

"Sunt convins că linii directoare și noile inițiative pe care le vom prezenta la summit (...) vor trasa calea viitoarei noastre cooperări", a declarat Li Keqiang într-un interviu acordat presei locale.

Prim-ministrul chinez va discuta în special cu omologii săi ungar, Viktor Orban, și sârb, Aleksandar Vucic, în vederea semnării unui acord pentru un proiect de construcție a unei căi ferate de mare viteză între Belgrad și Budapesta până în 2017.

Beijingul, care dispune de importante rezerve valutare, este interesat în mod deosebit de infrastructură, sectorul energetic, agricultură și de industrie.

De asemenea, summitul va lua în discuție schimburile comerciale dintre China și Europa Centrală și de Est care sunt în creștere, la 48 de miliarde de euro în 2014, cu 3,9 miliarde de euro mai mult decât în 2013. Republica Populară înregistrează un excedent net cu cele 16 state.

Tema centrală a summitului ar urma să fie creșterea volumului investițiilor, rămas sub nivelul așteptărilor afișate la precedentele summituri, din 2012, de la Varșovia, când China a promis linii de credit în valoare totală de 10 miliarde de euro, și de la București, din 2013.

În marja summitului, Li Keqiang, primul șef de guvern chinez care vizitează Serbia în ultimi 28 de ani, va inaugura joi un pod peste Dunăre, cu o lungime de 1,5 kilometri, a cărui valoare se ridică la 136,5 milioane de euro. Este vorba despre primul mare proiect de infrastructură al Beijingului în Europa.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa