Președintele Andrzej Duda: Polonia nu este un stat echitabil

Președintele Andrzej Duda: Polonia nu este un stat echitabil

Noul președinte conservator polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia nu este un "stat echitabil", explicând că un mare număr de oameni nu au profitat de progresele înregistrate după căderea comunismului, relatează AFP.

Într-un discurs rostit la Szczecin cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la fondarea Sindicatului Solidaritatea, el a declarat că a fost ales la conducerea statului "pentru că a spus lucrurilor pe nume, și anume că Polonia nu este astăzi o țară despre care să se poată afirma că este un stat echitabil, echitabil pentru cetățenii săi, că este un stat în care cetățenii sunt tratați în mod echitabil".

Duda, candidat al partidului conservator populist Dreptate și Justiție (PiS), a câștigat la 24 mai al doilea tur al alegerilor prezidențiale, învingându-l pe șeful statului în exercițiu la acel moment, Bronislaw Komorowski. Politologii au atribuit victoria sa în special votanților din grupurile sociale defavorizate, care nu au profitat de avântul economic al Poloniei din ultimii ani.

"Există un mare număr de oameni care nu au simțit acest suflu al libertății, al modernizării și al îmbunătățirii vieții lor la nivelul la care sperau sau la un nivel atins, din păcate, de un număr mic" de persoane, a mai spus președintele polonez, adăugând că și-a stabilit ca obiectiv "plasarea Poloniei pe calea unei dezvoltări de care să beneficieze o majoritate semnificativă a societății, nu o minoritate".

Partidul Dreptate și Justiție, din rândul căruia Duda a demisionat după alegerea în fruntea statului, este în prezent angajat în campania electorală pentru alegerile legislative de la 25 octombrie. Cu propuneri precum scăderea taxelor și a vârstei de pensionare, formațiunea este dată învingătoare în sondaje, în fața liberalilor Platformei Civice (PO), la putere de opt ani.

Dacă PiS va câștiga, Duda s-ar putea baza pe sprijinul său în încercarea de a-și realiza promisiunile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...