Președintele ceh imigranților: "Nimeni nu v-a invitat, respectați regulile noastre !"

Președintele ceh imigranților: "Nimeni nu v-a invitat, respectați regulile noastre !"

Președintele ceh Milos Zeman i-a criticat duminică pe imigranții clandestini care se revoltaseră joi și vineri într-un centru de primire ceh, somându-i "să respecte reglementările" țării, relatează AFP.

"Nimeni nu v-a invitat aici. Și cum sunteți deja aici, trebuie să respectați regulile noastre, la fel cum și noi respectăm reglementările când venim în țara voastră", a declarat el în cursul unui interviu difuzat pe site-ul internet al popularului ziar Blesk. "Dacă nu vă place, plecați !", a adăugat șeful statului ceh.

Poliția cehă a trebuit să utilizeze vineri gaze lacrimogene pentru a opri circa o sută de imigranți care, în așteptarea expulzării, încercau să fugă dintr-un centru de primire la Bela-pod-Bezdezem (nord-vestul țării) și vandalizaseră instalațiile acestuia.

Imigranții respectivi proveneau în special din Afganistan, Pakistan și Irak, potrivit purtătoarei de cuvânt a poliției pentru străini, Katerina Rendlova.

"Acești oameni pot fi ajutați mai bine pe propriul lor teritoriu", a afirmat Zeman. "Trebuie să lucrăm pentru reprimarea regimurilor teroriste, a Statului Islamic în special, pentru a elimina cauza principală a plecării (imigranților spre Europa)", a spus el.

Potrivit unui sondaj al institutului Sanep, publicat vineri, 70,8 % dintre cehi sunt reticenți față de primirea imigranților provenind din Africa și din Orientul Mijlociu.

Republica Cehă, membră a UE din 2004, s-a angajat să primească pe teritoriul său 1.500 de refugiați, până în 2017. La ora actuală, ea este în special o țară de tranzit spre vestul Europei.

În cursul primelor șase luni ale anului, poliția pentru străini a interceptat în Republica Cehă 3.018 imigranți ilegali, cifră în creștere cu 48 % față de aceeași perioadă în 2014, potrivit Katerinei Rendlova. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria