Preşedintele Ciprului, spitalizat pentru scurt timp la Bruxelles, înaintea summitului UE. Premierul grec îl va reprezenta la reuniune

Preşedintele Ciprului, spitalizat pentru scurt timp la Bruxelles, înaintea summitului UE. Premierul grec îl va reprezenta la reuniune

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a fost spitalizat pentru scurt timp joi, în urma unui puseu hipertensiv, după sosirea sa la Bruxelles pentru un summit al Uniunii Europene, a anunţat Guvernul, citat de AFP.

"După sângerări nazale prelungite, preşedintele Republicii a fost internat (joi) dimineaţă la un spital din Bruxelles, unde s-a constatat că avea hipertensiune", potrivit unui comunicat oficial.

Preşedintele cipriot, în vârstă de 68 de ani, a putut părăsi spitalul după câteva ore, după ce a primit îngrijirile necesare. Lui i-a fost recomandat să rămână la hotel şi să fie urmărit îndeaproape de un medic, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nicos Christodoulides.

Purtătorul de cuvânt a indicat ulterior că premierul grec, Antonis Samaras, îl va reprezenta pe Anastasiades la summitul UE şi "va analiza poziţiile Republicii Cipru".

Preşedintele cipriot a confirmat acest aranjament într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

La summitul UE, Anastasiades urma să condamne prezenţa unor nave turceşti la sud-est de insulă, nu departe de zona în care consorţiul italiano-coreean ENI-Kogas, mandatat de Republica Cipru, efectuează explorări pentru a descoperi eventuale zăcăminte de gaze.

Ca reacţie la incursiunea turcilor, Ciprul, care este membru al Uniunii Europene, a anunţat că va bloca deschiderea unor noi capitole de negociere cu Turcia în discuţiile privind aderarea acestei ţări la UE.

Trimiterea navelor turceşti a determinat Nicosia să se retragă de la masa negocierilor de pace desfăşurate sub egida ONU pentru reunificarea insulei, divizată din 1974 şi a cărei parte de nord (RTCN) nu este recunoscută decât de Turcia.

Ankara se opune exploatării zăcămintelor de gaze sau petroliere de către Guvernul cipriot înaintea unui acord de pace, cerând ca şi ciprioţii turci să beneficieze de pe urma acestor bogăţii.

Anastasiades (de dreapta) a fost ales preşedinte în februarie 2013, cu câteva zile înainte de adoptarea unui plan internaţional de salvare a insulei, aflată în pragul falimentului, care prevede un împrumut de zece miliarde de euro.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

2 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

3 VIDEO Cum începi tu, Orbane, să-ți arăți adevăratul caracter de șobolan... / Paula Herlo de la ProTV l-a dat în …

4 Târfe și cocaină în Justiție? Există o listă cu procurori care se droghează?

5 Corectă întrebare pune Liviu Avram după scandalul regizat de directorul PSD de la Foișor