Președintele Greciei acuză autoritățile turce că sprijină călăuzele în organizarea traversării refugiaților către insulele grecești

Președintele Greciei acuză autoritățile turce că sprijină călăuzele în organizarea traversării refugiaților către insulele grecești

Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a acuzat luni autoritățile portuare din Turcia că susțin călăuzele care organizează, în condiții periculoase, traversarea a sute de mii de migranți către insulele grecești, poartă de intrare în Uniunea Europeană, relatează AFP.

''Mă tem puternic ca nu cumva călăuzele turcești să fie susținute de către autorități'', a subliniat într-un interviu în cotidianul Süddeutsche Zeitung, cu ocazia primei sale vizite în Germania.

''În particular, autoritățile portuare fac ca și cum nu văd nimic. Există cazuri în care călăuzele ar fi fost ajutate. Avem dovezi. Este un fel de comerț cu sclavi'', a declarat președintele grec, adăugând: ''Nu vorbesc aici despre liderii turci. Dar avem dovezi de la avanposturile noastre din insule că autoritățile portuare lucrează cu călăuzele''.

Astfel de acuzații sunt periodic lansate de către asociații pentru apărarea drepturilor omului și organizații neguvernamentale care vin în ajutorul refugiaților în insulele din Marea Egee care concentrează grosul nou-sosiților în Europa.

Atena și Ankara, între care există relații delicate, se confruntă de luni de zile în criza refugiaților, soldată aproape zilnic cu morți în naufragii în largul coastelor Greciei și Turciei.

Grecia acuză îndeosebi Turcia că nu face nimic pentru a opri afluxul de migranți, în timp ce peste 2,2 milioane de refugiați, în principal sirieni, au sosit în țară de la izbucnirea războiului în Siria.

Prokopis Pavlopoulos, primul lider de rang înalt care merge la Berlin de la încheierea, în iulie 2015, la Bruxelles, a unui nou plan de salvare a Greciei, a salutat politica de deschidere față de refugiați promovată de cancelarul Angela Merkel. Politica sa ''este curajoasă'', a apreciat președintele grec. Anul trecut, circa 1,1 milioane de imigranți au ajuns în Germania în căutarea păcii sau a unui loc de muncă.

''Angela Merkel este un mare responsabil politic. Și istoria va dovedi aceasta'', a declarat președintele Greciei.

AFP notează că declarațiile lui Prokopis Pavlopoulos contrastează cu cele făcute anul trecut de către liderii greci, îndeosebi premierul Alexis Tsipras, care a intrat într-o dispută cu Berlinul ce a durat luni de zile, după care a acceptat condițiile drastice pentru obținerea unui nou plan de ajutor internațional.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

3 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”

4 VIDEO Ucraina torpilează dronele kamikaze rusești cu tehnologie americană. 70% rata de succes

5 VIDEO „Rușii îi vor face ceva similar lui Putin, așa cum românii au făcut cu Ceaușescu”