Președintele Italiei a grațiat un fost șef al antenei CIA la Milano

Președintele italian, Sergio Mattarella, a grațiat miercuri doi americani, printre care un fost responsabil al CIA în peninsulă, condamnați în contumacie la pedepse cu închisoarea pentru răpirea unui imam egiptean în 2003 în Italia, relatează AFP. Robert Seldon Lady, "condamnat la nouă ani de închisoare, obține o grațiere parțială de doi ani", a precizat un comunicat al președinției italiene.

Lady, supranumit "Mister Bob", a fost șef al antenei CIA la Milano, capitala economică a Italiei. El a fost acuzat ca fiind responsabil de răpirea în 2003 a imamul egiptean Abu Omar, membru al opoziției islamiste radicale, care beneficia de azil politic în Italia. Ulterior, imamul a fost transferat în Egipt unde afirmă că a fost supus torturii.

Procesul în primă instanță în acest dosar a fost deschis în 2007, iar în septembrie 2012 de Curtea de Casație din Roma a confirmat pedepsele cu închisoarea între șapte și nouă ani pentru 23 de agenți, toți americani, cea mai grea fiind aplicată lui "Mister Bob".

Cealaltă persoană grațiată, Betnie Medero, și ea agent al CIA, dar condamnată la o pedeapsă mai ușoară, a adăugat comunicatul.

Președintele italian a admis cererile de grațiere "după avizul favorabil exprimat de Ministerul Justiției" de la Roma și luând în considerare faptul că "Statele Unite, după prima alegere a președintelui Barack Obama, au întrerupt practica transferurilor secrete", în text, considerată "de Italia și Uniunea Europeană incompatibilă cu principiile statului de drept".

În septembrie 2013, Robert Seldon Lady i-a trimis o cerere de grațiere președintelui italian de la acea dată, Giorgio Napolitano.

În martie același ani, președintele Giorgio Napolitano l-a grațiat pe Joseph Romano, șeful bazei americane de la Aviano de unde a plecat avionul care l-a transferat pe imam spre Egipt. Această decizie — luată în unicul beneficiu militar al Pentagonului și al NATO, condamnat în acest caz — a fost salutată de Statele Unite.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultate alegeri prezidențiale 2019 - Turul 1. Vezi cât a obținut fiecare candidat și în ce…

2 Pentru cunoscători / Tentativa lui Macron și a serviciilor secrete franceze de a face jocuri murdare în România …

3 Gata, „revoluția anti-clica PSD” a lui Orban s-a terminat! Reforma administrației, promisă „rapid”, se amână „…

4 Primul semnal din USR. Cosette Chichirău, contracandidata lui Barna la alegerile interne: „Nu știu ce va face …

5 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultatele turului I al prezidențialelor în fiecare localitate din România

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel