Președintele și guvernul din Yemen și-au prezentat demisiile

Președintele și guvernul din Yemen și-au prezentat demisiile

Guvernul din Yemen și președintele acestui stat, Abd Rabbo Mansour Hadi, și-au prezentat joi demisiile, într-un moment în care țara trece printr-o profundă criză politică, relatează AFP și DPA. Ulterior, parlamentul a anunțat că nu acceptă demisia președintelui.

În prima fază, după luarea cu asalt a palatului prezidențial de către milițiile șiite Ansaruallah, a fost anunțată demisia guvernului, numit în urmă cu trei luni.

Purtătorul de cuvânt care a anunțat demisia a precizat că decizia este 'irevocabilă'.

În scrisoarea sa de demisie, consultată de AFP, premierul Haled Bahah și-a justificat decizia prin faptul că vrea să evite ca membrii cabinetului său 'să fie considerați responsabili de ceea ce se petrece sau se va petrece în Yemen'.

Șeful guvernului a precizat că a încercat să slujească țara după nominalizarea sa, la 7 noiembrie anul trecut. 'Dar situația a evoluat într-o altă direcție și am decis să ne ținem departe de aventurile politice care nu respectă nicio lege', a adăugat el.

Miercuri, premierul yemenit și-a negociat plecarea și a părăsit reședința din centrul capitalei Sanaa, unde era blocat de două zile de milițiile șiite.

Forțe șiite puternic înarmate au încercuit luni seară reședința premierului Haled Bahah, la câteva ore după ce convoiul său a fost vizat de tiruri în urma participării la o întâlnire cu președintele Abd Rabbo Mansour Hadi.

Demisia președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi a fost anunțată de Sultan al-Atwani, unul dintre consilierii săi, și confirmată de mai mulți consilieri prezidențiali. Decizia a fosta anunțată la scurtă vreme după demisia guvernului și în contextul în care milițiile șiite și-au întărit în ultimele zile controlul asupra capitalei Sanaa.

Parlamentul din Yemen a refuzat însă să accepte demisia președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi și a convocat o reuniune extraordinară vineri dimineață pentru examinarea crizei politice, susține un înalt responsabil yemenit.

'Parlamentul, reprezentat de liderul său Yahia Al-Rai, a refuzat să accepte demisia președintelui și a decis să organizeze o ședință extraordinară vineri dimineață', a declarat acest responsabil pentru AFP sub acoperirea anonimatului.

Demisiile guvernului și a șefului statului creează un vid politic în țara din Peninsula Arabică, ce se confruntă cu o mișcare separatistă în sud, cu insurgența Al-Qaida și cu rebeliunea Houthi, notează DPA.

Rebelii Houthi au luat cu asalt în cursul săptămânii palatul prezidențial și au încercuit reședințele președintelui și premierului, deși au negat că i-au reținut pe cei doi lideri.

Disputa pare să se fi rezolvat printr-un acord semnat miercuri, conform căruia președintele Hadi a cedat obiecțiilor rebelilor Houthi față de un proiect de constituție și a promis să acționeze în provincia Mareb, bogată în resurse petroliere, unde triburile locale au împiedicat pătrunderea forțelor Houthi.

Viitorul acordului rămâne însă incert, după demisiile surprinzătoare ale guvernului și președintelui, comentează DPA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...