Președinția Turciei: Comentariile lui Erdogan amintind despre Germania lui Hitler au fost interpretate greșit

Președinția Turciei a declarat vineri că comentariile președintelui Tayyip Erdogan amintind despre sistemul de guvernare din Germania lui Hitler au fost interpretate greșit și nu au sugerat un exemplu al unui sistem prezidențial eficient, relatează Reuters.

* Președintele Turciei dă ca exemplu sistemul prezidențial din Germania lui Hitler

   
Întrebat la întoarcerea joi seară dintr-o vizită în Arabia Saudită dacă este posibilă în Turcia o președinție executivă în timp ce este menținută structura unitară a statului, Erdogan a spus că "în prezent sunt exemple în lume la fel cum sunt exemple și în istorie", adăugând "vedeți exemplul Germaniei lui Hitler", potrivit unei înregistrări difuzate de agenția de presă Dogan.
   
Erdogan vrea să schimbe constituția Turciei pentru ca rolul președintelui să nu mai fie ceremonial, ci să aibă puteri extinse, o versiunea turcă a sistemului din Statele Unite, Franța sau Rusia, amintește Reuters.
   
"Metafora lui Erdogan despre Germania lui Hitler a fost denaturată de unele surse de știri și folosită în sens opus", a precizat președinția într-un comunicat.
   
Potrivit președinției, comentariile lui Erdogan au fost menite să demonstreze că o președinție executivă poate exista într-un stat unitar și nu depinde de un sistem federal de guvernare, în timp ce nici sistemul prezidențial și nici cel parlamentar nu pot fi o garanție împotriva abuzului de putere.
   
"Dacă se abuzează de sistem se ajunge la o proastă gestionare și rezultate ca dezastrele din Germania lui Hitler... Important este de a urmări gestionarea corectă ce servește națiunea", a declarat președinția, adăugând că este inacceptabil să se sugereze că Erdogan pune într-o lumină pozitivă Germania lui Hitler.
   
Partidul de guvernământ AK, fondat de Erdogan, a pus constituția în centrul agendei sale după ce a recâștigat majoritatea în alegerile parlamentare din noiembrie.
   
El a căzut de acord miercuri cu principala formațiune de opoziție CHP să reia eforturile de a crea o nouă constituție.
   
Partidele de opoziție sunt de acord asupra necesității de modificare a constituției, elaborată după o lovitură de stat în 1980 și încă purtând urmele autorilor ei militari, dar nu susțin sistemul prezidențial avut în vedere de Erdogan, temându-se că va consolida prea multă putere în mâinile unui lider autoritar, amintește Reuters.

AGERPRES www.agerpres.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

2 Rareș Bogdan, veste tristă pentru Ciuma Roșie: PSD să-și ia adio de la guvernare, cât timp va fi Klaus Iohanni…

3 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

4 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

5 Vânzători de țară! / PSD refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul e…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări