Prietenul lui Ponta, Hollande, avertizat că bagă Franţa în oală cu Grecia

Fostul președinte Valery Giscard d'Estaing estimează că Franța "riscă să se regăsească în situația pe care a cunoscut-o Grecia" și să trebuiască "să ceară ajutorul FMI", într-un interviu publicat sâmbătă în Le Figaro. Ceea ce propusese șeful de stat între anii 1974-1981, cu sprijinul lui Helmut Schmidt, cancelar german în aceeași perioadă, a fost ca în jurul zonei euro să se formeze un "ansamblu omogen" de 12 țări dotate cu aceleași reguli bugetare și fiscale, proiect pe care el l-a numit "Europa", relatează AFP.

În pofida unei datorii ridicate, explică el, "în prezent, noi suntem protejați de dobânzi foarte scăzute, dar aceasta este o situație provizorie. FED (Banca centrală americană) și-a anunțat intenția de a-și crește dobânzile de îndată ce conjunctura o va permite, probabil în următoarele 18 luni. În acea zi, țara noastră riscă să se regăsească în situația Greciei. Guvernul va fi obligat să ceară ajutorul FMI", a declarat fostul președinte francez.

Potrivit acestuia, "mecanismul Europei a fost dislocat de refuzul francez la referendumul din 2005" (la care majoritatea francezilor au respins ratificarea tratatului constituțional al UE). "Iar sondajele o atestă: o mare majoritate a compatrioților noștri nu vor în niciun caz să abandoneze euro! Noi trebuie să ne bazăm pe acest sprijin al opiniei publice pentru a regăsi proiectul european inițial împreună cu cei care, printre vecinii noștri, îl vor cu adevărat și să-i lăsăm pe alții să-și trăiască propria viață", a spus el.

Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Spania, Portugalia, Austria și, "la momentul potrivit, Polonia" ar face parte din această uniune aprofundată, precizează el, adăugând că "participarea Irlandei și a Finlandei poate fi luată în calcul".

"Aceste 12 țări ar constitui un ansamblu omogen pe care noi îl vom numi Europa. Obiectivul său este de a completa zona euro printr-o uniune bugetară și fiscală, dotată la termen cu o Trezorerie publică comună și cu un mecanism de solidaritate financiară", detaliază Valery Giscard d'Estaing, care susține această teză într-o carte "Europa-ultima șansă a Europei" (XO Editions), prefațată de Helmut Schimdt.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…