Prietenul lui Ponta, Hollande, avertizat că bagă Franţa în oală cu Grecia

Prietenul lui Ponta, Hollande, avertizat că bagă Franţa în oală cu Grecia

Fostul președinte Valery Giscard d'Estaing estimează că Franța "riscă să se regăsească în situația pe care a cunoscut-o Grecia" și să trebuiască "să ceară ajutorul FMI", într-un interviu publicat sâmbătă în Le Figaro. Ceea ce propusese șeful de stat între anii 1974-1981, cu sprijinul lui Helmut Schmidt, cancelar german în aceeași perioadă, a fost ca în jurul zonei euro să se formeze un "ansamblu omogen" de 12 țări dotate cu aceleași reguli bugetare și fiscale, proiect pe care el l-a numit "Europa", relatează AFP.

În pofida unei datorii ridicate, explică el, "în prezent, noi suntem protejați de dobânzi foarte scăzute, dar aceasta este o situație provizorie. FED (Banca centrală americană) și-a anunțat intenția de a-și crește dobânzile de îndată ce conjunctura o va permite, probabil în următoarele 18 luni. În acea zi, țara noastră riscă să se regăsească în situația Greciei. Guvernul va fi obligat să ceară ajutorul FMI", a declarat fostul președinte francez.

Potrivit acestuia, "mecanismul Europei a fost dislocat de refuzul francez la referendumul din 2005" (la care majoritatea francezilor au respins ratificarea tratatului constituțional al UE). "Iar sondajele o atestă: o mare majoritate a compatrioților noștri nu vor în niciun caz să abandoneze euro! Noi trebuie să ne bazăm pe acest sprijin al opiniei publice pentru a regăsi proiectul european inițial împreună cu cei care, printre vecinii noștri, îl vor cu adevărat și să-i lăsăm pe alții să-și trăiască propria viață", a spus el.

Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Spania, Portugalia, Austria și, "la momentul potrivit, Polonia" ar face parte din această uniune aprofundată, precizează el, adăugând că "participarea Irlandei și a Finlandei poate fi luată în calcul".

"Aceste 12 țări ar constitui un ansamblu omogen pe care noi îl vom numi Europa. Obiectivul său este de a completa zona euro printr-o uniune bugetară și fiscală, dotată la termen cu o Trezorerie publică comună și cu un mecanism de solidaritate financiară", detaliază Valery Giscard d'Estaing, care susține această teză într-o carte "Europa-ultima șansă a Europei" (XO Editions), prefațată de Helmut Schimdt.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...