Primul raport al anchetei asupra violențelor din Koln

Primul raport al anchetei asupra violențelor din Koln

Autoritățile germane urmează să fac public luni primul raport aprofundat al anchetei asupra violențelor din Koln, aflate la originea a peste 500 de plângeri ale victimelor și care fragilizează poziția cancelarului Angela Merkel în problema refugiaților, potrivit AFP. Paralel, în cursul serii, o manifestație împotriva refugiaților și împotriva cancelarului german va fi organizată la Leipzig (est) de ramura locală a mișcării islamofobe Pegida, după o adunare similară la Koln în cursul weekendului, marcată de ciocniri cu poliția.

Ministrul de interne al landului Rhenania de Nord-Westphalia, Ralf Jäger, va fi audiat în fața parlamentului regional la 10:00 (09:00 GMT). El a promis o prezentare completă a anchetei privind agresiunile în serie din noaptea de Anul Nou, vizând în special femei.

Raportul va fi primul de acest gen pentru că poliția locală din Koln s-a remarcat în ultima săptămână doar prin comunicări confuze și foarte parcimonioase asupra evenimentelor, comentează AFP. De altfel, șeful ei a fost concediat la sfârșitul săptămânii trecute de ministrul Ralf Jäger.

Numărul plângerilor împotriva violențelor în cursul nopții de Anul Nou la Koln crește de la o zi la alta. Potrivit ultimelor date, ele ajunseseră duminică la 516, dintre care 40% pentru agresiuni sexuale.

În cursul aceleiași nopți, orașul Hamburg a fost și el scena unor acte de violență, unde s-au înregistrat 133 de plângeri, în special pentru agresiuni sexuale.

Pentru moment, 19 persoane sunt considerate suspecte la Koln. Poliția s-a referit în special la refugiați și imigranți ilegali, originari din Africa de Nord, fără a anunța rețineri pentru faptele cele mai grave, precum violurile.

Numeroase semne de întrebare rămân deocamdată fără răspuns: cum au putut lua o astfel de amploare agresiunile fără ca poliția să intervină în timp ce ea era în apropiere? Pentru ce a așteptat ea mai multe zile înainte de a dezvălui amploarea faptelor? Violențele erau planificate sau au fost rezultatul scăpării de sub control, sub influența alcoolului, în noaptea de Anul Nou?

Asupra acestui din urmă punct, ministrul justiției, Heiko Maas, a declarat deja răspicat: "Pentru ca o astfel de hoardă să se adune pentru a încălca legea, acțiunea trebuie să fi fost planificată într-o formă sau alta".

Chiar dacă nimic nu s-a stabilit precis încă cu privire la culpabilitatea refugiaților, evenimentele din Koln au indus puțin câte puțin îndoiala în opinia publică asupra capacității țării de a integra milionul de solicitanți de azil, veniți doar în ultimul an din Siria, Irak, Afganistan și Africa de Nord.

Circa 57% dintre germani se tem acum de o creștere a criminalității o dată cu sosirea atâtor migranți, față de 40% care au o opinie contrară, potrivit unui sondaj al canalului RTL.

Cancelarul care mizează pe Koln cu mai puțin de doi ani înainte de viitoarele alegeri generale a trebuit să-și flexibilizeze politica de deschidere în cursul weekendului, anunțând facilitarea procedurii de expulzare a solicitanților de azil care încalcă legea.

Ministrul său de interne vrea să întărească supravegherea video și să desfășoare mai mulți polițiști în locurile publice. Începând de luni, grupurile parlamentare ale partidelor coaliției aflate la putere urmează să înceapă să pregătească amendamente legislative în acest sens.

În cursul serii, la Leipzig, ramura locală a Pegida va încerca la rândul său să obțină capital din temerile populației. Legida (Leipzig împotriva islamizării Occidentului) va organiza o manifestație la 18:30 (17:30 GMT) pentru prima sa aniversare, la care sunt așteptate mai multe mii de persoane.

O contramanifestație este de asemenea programată sub formă de "lanț luminos" în oraș, participanții fiind invitați să vină cu lumânări.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Voi știți cine e marmota asta?

3 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…

4 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

5 Ce nerușinare! / Șefa Curții Supreme, zâmbitoarea lângă atârnătoarea PSD Floriana Jucan!