Putin încearcă să creeze un coridor terestru spre Transnistria (Saakașvili)

Președintele rus Vladimir Putin intenționează să creeze un coridor terestru până în Transnistria și de aceea va recurge la toate mijloacele, inclusiv la o lovitură de stat militară în Ucraina sau la provocarea unor revolte la Kiev, a opinat fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, într-o declarație făcută miercuri seara la postul de televiziune ucrainean Kanal5.

'Acum el are un plan — noi capete de pod la Debalțevo (nod strategic ce leagă regiunile separatiste Donețk și Lugansk), apoi crearea unui coridor prin Volnovaha până în Crimeea.

Apoi, dacă totul va merge conform planului, va încerca să înainteze spre Odesa, să ajungă în Basarabia (ucraineană), iar, mai apoi, în Transnistria (Republica Moldova). Ca în cele din urmă, să unifice acest coridor', a afirmat Saakașvili, citat de agenția de presă Unian.

El a subliniat că Putin va utiliza toate pârghiile pentru a realiza o lovitură de stat militară sau tulburări majore la Kiev, urmărind destrămarea statului ucrainean.

O opinie similară a fost exprimată anterior de primul ministru ucrainean Arseni Iațeniuk.

Într-o primă etapă, potrivit acestuia, acțiunile președintelui rus au vizat anexarea Crimeii; a doua etapă urmărește crearea unui conflict înghețat în Donbas, iar etapa a treia ar putea fi crearea unui 'coridor' prin Odesa spre Transnistria.

Fostul lider georgian consideră că Occidentul l-ar putea opri pe Putin prin livrarea urgentă de echipamente militare letale către Ucraina și înghețarea conturilor personale ale președintelui rus și ale persoanelor din anturajul său.

În acest context, ambasadorul SUA la NATO, Douglas Edward Lute, a declarat miercuri că Washingtonul dispune de dovezi incontestabile că trupele ruse acționează în estul Ucrainei din aprilie, când au început confruntările între armata ucraineană și rebelii separatiști.

Experții militari ruși joacă un rol de comandă și control în acest conflict și manevrează echipamente militare sofisticate, care nu sunt la îndemâna separatiștilor neinstruiți, a spus el înainte de o reuniune la Bruxelles a miniștrilor apărării din țările NATO.

Forțele ruse sunt reprezentate pe teritoriul Ucrainei și prin trupe, dar și prin personal operativ al serviciilor de informații. Unii ofițeri de informații poartă uniforma armatei ruse, alții însă sunt îmbrăcați în civil, a mai afirmat Douglas Edward Lute. Ambasadorul SUA la NATO a susținut totodată că, în luna august a anului trecut, Rusia a efectuat o intervenție militară directă în estul Ucrainei, trimițând atunci batalioane întregi ale armatei regulate. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Cirloganu Marian Cristinel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan