Rasmussen: Putin ar putea ataca una din țările baltice pentru a testa NATO

Rasmussen: Putin ar putea ataca una din țările baltice pentru a testa NATO

Vladimir Putin are ambiții care merg dincolo de Ucraina și ar putea ataca unul din statele baltice pentru a testa solidaritatea NATO, a afirmat fostul secretar general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, citat vineri de ziarul britanic The Daily Telegraph.

'El vrea să meargă dincolo de Ucraina. Putin vrea să redea Rusiei poziția sa de mare putere. Există o mare probabilitate ca el să intervină în (regiunea) Baltica pentru a testa articolul 5 al NATO', a declarat Rasmussen pentru cotidianul amintit.

Articolul 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice stipulează că un atac armat împotriva uneia din țările membre 'va fi considerat un atac îndreptat împotriva tuturor părților'. Și, în consecință, acestea vor sprijini 'partea sau părțile atacate', inclusiv prin forță dacă va fi necesar, amintește AFP.

'Putin știe că el va fi învins dacă va trece linia roșie și atacă un aliat al NATO. Dar el este un specialist al războiului hibrid', combinând diferite tipuri de operațiuni pentru a destabiliza un stat, a mai declarat Rasmussen.

Declarațiile sale intervin în contextul în care președintele francez François Hollande și cancelarul german Angela Merkel sunt așteptați vineri la Moscova, în încercarea de a-l convinge pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să accepte un nou plan de pace pentru estul Ucrainei, unde confruntările s-au intensificat în ultima perioadă, situația în regiune devenind din ce în ce mai critică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria