REACŢIA lui Putin după ATACUL din Doneţk: Ce cere preşedintele Rusiei

REACŢIA lui Putin după ATACUL din Doneţk: Ce cere preşedintele Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat marţi la "încetarea imediată a operaţiunii punitive a armatei" ucrainene în estul ţării, o zonă afectată de confruntări între loialişti şi insurgenţi proruşi pentru preluarea controlului asupra aeroportului de la Doneţk.

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o conversaţie la telefon cu şeful Guvernului italian Matteo Renzi, "Vladimir Putin a subliniat asupra necesităţii încetării imediate a operaţiunii punitive a armatei în regiunile din sud-est şi punerii în aplicare a dialogului paşnic între Kiev şi reprezentanţii regiunilor" ucrainene, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Cu puţin timp mai înainte, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a îndemnat şi el la încetarea violenţelor în Ucraina .

"Sarcina numărul unu şi testul solidităţii autorităţilor de la Kiev, având în vedere rezultatul alegerilor prezidenţiale, este oprirea imediată a folosirii armatei împotriva populaţiei şi încetarea violenţei de către toate părţile", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Armata ucraineană a lansat un atac luni asupra aeroportului de la Doneţk, în est, ocupat anterior de către insurgenţi înarmaţi proruşi.

Lavrov a mai declarat că o vizită în Rusia a noului preşedinte ucrainean prooccidental Petro Poroşenko, ales duminică, nu este pe ordinea de zi.

"Problema unei vizite în Rusia a lui Poroşenko nu este luată în calcul, nu este discutată, nici pe canale diplomatice şi nici prin altele", a spus el.

El a declarat, totuşi, că Rusia îl va susţine în cazul în care va vedea că acţionează în interesul tuturor ucrainenilor.

"Contăm pe faptul că va acţiona în interesul întregului popor ucrainean. Dacă aşa vor sta lucrurile, va găsi în noi un partener serios şi fiabil", a spus ministrul, condamnând faptul că, imediat după ce a obţinut victoria, Poroşenko a anunţat continuarea operaţiunii militare în estul Ucrainei.

"În cazul în care calculul este (...) zdrobirea rezistenţei în sud-est înaintea instalării lui Petro Poroşenko la putere, pentru ca acesta să poată să meargă în Donbas ca învingător, acest lucru nu va crea, fără îndoială, condiţii bune pentru primirea ospitalieră în regiunea Doneţk", a spus Lavrov.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...