Record în Israel: Un sfert dintre deputați sunt femei

Record în Israel: Un sfert dintre deputați sunt femei

Cel de-al 20-lea Knesset (parlament) va avea cel mai mare număr de femei parlamentar după crearea Statului Israel în 1948, potrivit rezultatelor finale ale legislativelor de marți, publicate de Comisia Electorală, informează AFP.

Foto: (c) JINI / XINHUA

Potrivit rezultatelor cvasidefinitive, 29 de femei vor avea mandate în parlamentul israelian, dintr-un total de 120 de deputați, adică de două ori mai multe decât în Knessetul precedent, care era deja un record. Dintre cele 29 de femei, 10 au fost alese pentru prima dată în parlament.

Likud, partidul fostului premier Benjamin Netanyahu, numără șase femei parlamentar, dintre care trei se află la primul mandat. Cel mai bine plasată pe liste, Miri Reguev, pe locul 5, ar putea viza un portofoliu ministerial. În Knessetul precedent, partidul a avut patru femei parlamentar.

Formațiunea cea mai 'feminină' este partidul de stânga Meretz, cu trei femei dintr-un total de cinci deputați, dintre care una, Zehava Gal-On, conduce acest partid.

Uniunea Sionistă de centru-stânga, al doilea partid din Knesset, cu 24 de locuri, numără opt femei deputat, dintre care trei pe primele cinci locuri de pe listă.

Două femei vor reprezenta în parlament Lista arabă unificată: Hanin Zoabi, care a mai fost parlamentar, și Aida Tuma-Soliman, militantă feministă din orașul mixt Saint-Jean-d'Acre.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Făbricuța de tutișoare a României / Azi, Dana Budeanu, de care a ajuns să râdă și Mândruță!

2 Faza anului în București: Milionar cu Ferrari de 450k luând curent de la un Uber

3 Doi foști tablagii, sinecuriști PSD, eliminați de la vârful Romarm

4 Sunt acri strugurii / Andra a plecat de la „Vocea României” după numai un sezon: „Mi s-a cerut să fiu rea”

5 Fabrica de javre a României / Azi Valentin Stan, antivaccinist