Record în Israel: Un sfert dintre deputați sunt femei

Record în Israel: Un sfert dintre deputați sunt femei

Cel de-al 20-lea Knesset (parlament) va avea cel mai mare număr de femei parlamentar după crearea Statului Israel în 1948, potrivit rezultatelor finale ale legislativelor de marți, publicate de Comisia Electorală, informează AFP.

Foto: (c) JINI / XINHUA

Potrivit rezultatelor cvasidefinitive, 29 de femei vor avea mandate în parlamentul israelian, dintr-un total de 120 de deputați, adică de două ori mai multe decât în Knessetul precedent, care era deja un record. Dintre cele 29 de femei, 10 au fost alese pentru prima dată în parlament.

Likud, partidul fostului premier Benjamin Netanyahu, numără șase femei parlamentar, dintre care trei se află la primul mandat. Cel mai bine plasată pe liste, Miri Reguev, pe locul 5, ar putea viza un portofoliu ministerial. În Knessetul precedent, partidul a avut patru femei parlamentar.

Formațiunea cea mai 'feminină' este partidul de stânga Meretz, cu trei femei dintr-un total de cinci deputați, dintre care una, Zehava Gal-On, conduce acest partid.

Uniunea Sionistă de centru-stânga, al doilea partid din Knesset, cu 24 de locuri, numără opt femei deputat, dintre care trei pe primele cinci locuri de pe listă.

Două femei vor reprezenta în parlament Lista arabă unificată: Hanin Zoabi, care a mai fost parlamentar, și Aida Tuma-Soliman, militantă feministă din orașul mixt Saint-Jean-d'Acre.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…