Record în Israel: Un sfert dintre deputați sunt femei

Cel de-al 20-lea Knesset (parlament) va avea cel mai mare număr de femei parlamentar după crearea Statului Israel în 1948, potrivit rezultatelor finale ale legislativelor de marți, publicate de Comisia Electorală, informează AFP.

Foto: (c) JINI / XINHUA

Potrivit rezultatelor cvasidefinitive, 29 de femei vor avea mandate în parlamentul israelian, dintr-un total de 120 de deputați, adică de două ori mai multe decât în Knessetul precedent, care era deja un record. Dintre cele 29 de femei, 10 au fost alese pentru prima dată în parlament.

Likud, partidul fostului premier Benjamin Netanyahu, numără șase femei parlamentar, dintre care trei se află la primul mandat. Cel mai bine plasată pe liste, Miri Reguev, pe locul 5, ar putea viza un portofoliu ministerial. În Knessetul precedent, partidul a avut patru femei parlamentar.

Formațiunea cea mai 'feminină' este partidul de stânga Meretz, cu trei femei dintr-un total de cinci deputați, dintre care una, Zehava Gal-On, conduce acest partid.

Uniunea Sionistă de centru-stânga, al doilea partid din Knesset, cu 24 de locuri, numără opt femei deputat, dintre care trei pe primele cinci locuri de pe listă.

Două femei vor reprezenta în parlament Lista arabă unificată: Hanin Zoabi, care a mai fost parlamentar, și Aida Tuma-Soliman, militantă feministă din orașul mixt Saint-Jean-d'Acre.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Porno-scandal de proporții în Parlamentul României

2 Rău a ajuns Armata Română...

3 ULTIMA ORĂ Un alt pesedist de frunte omorât de coronavirus!

4 Cinci șefi de la Romsilva Bacău au fost arestați după ce au luat un milion de euro mită de la o companie de ”î…

5 Firea minte cum respiră! Curentul o dă cu cracii-n sus pe moldoveancă!