Republica Moldova: Lupta cu morile de vânt, corupții luptă cu corupția (Deutsche Welle)

Republica Moldova: Lupta cu morile de vânt, corupții luptă cu corupția (Deutsche Welle)

De la proclamarea independenței și până în prezent, Republica Moldova nu s-a mai confruntat cu un val atât de mare de corupție, acest fenomen aducând populația la limita sărăciei. Potrivit unui clasament al celor mai corupte țări din lume, realizat de 'The World Justice Project', Moldova se plasează pe locul 93 dintr-un total de 102 de state analizate, scrie Deutsche Welle într-un comentariu pe acest subiect ce poartă titlul 'Lupta cu morile de vânt, corupții luptă cu corupția'.

De mai bine de jumătate de an, populația Republicii Moldova suportă consecințele furtului de un miliard de euro din sistemul bancar, care a fost posibil cu acceptul clasei politice corupte. Deși este blamat, fenomenul corupției s-a înrădăcinat atât de adânc în societatea moldovenească încât majoritatea cetățenilor nu văd în acest moment nicio ieșire din acest sistem vicios, în timp ce partidele politice sunt preocupate de lupte interminabile pentru putere. 

Deutsche Welle face în continuare referire la datele ultimului sondaj din Barometrul Opiniei Publice, dat publicității zilele trecute de Institutul de Politici Publice de la Chișinău (IPP) și care arată cifre îngrijorătoare — 88% din cei chestionați au declarat că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită, iar lupta împotriva corupției este percepută de majoritatea moldovenilor ca fiind una mimată, o simplă reglare de conturi între grupurile oligarhice. Sunt cifre pesimiste ce nu au mai fost înregistrate pe parcursul celor 17 ani de când Institutul de la Chișinău realizează acest sondaj, notează sursa citată.

În afară de nemulțumirea cetățenilor, organizațiile internaționale, în mod special Uniunea Europeană, au criticat de nenumărate ori clasa politică de la Chișinău, care a transformat Republica Moldova dintr-un elev exemplar al Parteneriatului Estic într-unul codaș. La sfârșitul lunii noiembrie, subiectul a ajuns pe ordinea de zi a Parlamentului European, care s-a declarat 'profund îngrijorat de evoluțiile recente din Moldova, unde un miliard de euro din sistemul bancar al țării a dispărut prin conturi off-shore'.

În același timp, diplomații europeni de la Chișinău subliniază, practic în fiecare discurs public, faptul că oligarhii de la guvernare se fac vinovați de situația creată, atenționând totodată că sprijinul Occidentului nu va veni atât timp cât reprezentanții partidelor politice sunt implicați în acte de corupție. Mai mult, UE a trecut la acțiuni concrete și a adus un grup de experți, printre care șefa DNA din România, Laura Codruța Kovesi, care vor avea misiunea de evaluare a activității instituțiilor de drept din Republica Moldova, mai scrie Deutsche Welle .

Prezent la recenta Conferință anticorupție, organizată la Chișinău de Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE), Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Republica Moldova, a afirmat că Bruxelles-ul nu poate veni la Chișinău să guverneze și să lupte cu oligarhii. ''În toate societățile aflate în tranziție, la fel ca și în Republica Moldova, există corupție și aceasta blochează dezvoltarea țării, deoarece există anumite grupuri de interese care nu vor schimbări.

Totodată, în Republica Moldova nu există un consens național, iar societatea este foarte polarizată. Eu cred că a venit timpul ca cetățenii să schimbe voința politică în altă direcție'', a afirmat oficialul european, citat de Deutsche Welle. Un semnal de care ar trebui să se țină seama, deși speranțele ca Republica Moldova să scape curând de corupție și de oligarhi sunt foarte mici. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro