Republica Moldova: Reforma în justiție va fi considerată încheiată când procuratura va fi depolitizată (Tapiola)

Republica Moldova: Reforma în justiție va fi considerată încheiată când procuratura va fi depolitizată (Tapiola)

Republica Moldova nu duce lipsă de asistență în sectorul justiției din partea Uniunii Europene, ci de voință politică pentru a aplica reformele, a declarat șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, într-un interviu acordat marți Radio Moldova, citat de Jurnal.md. 'Este regretabil faptul că transpunerea în practică a reformei în justiție a încetinit într-adevăr în a doua jumătate a anului 2014, iar aceasta a afectat atingerea obiectivelor convenite în cadrul programului nostru de suport bugetar pentru sectorul justiției', a menționat Tapiola, evidențiind că o prioritate în domeniul justiției trebuie să fie reforma procuraturii în Republica Moldova.

Un alt aspect pe care oficialul european îl consideră prioritar este lupta cu corupția, care, în opinia sa, se desfășoară foarte lent. Combaterea corupției este obstrucționată de lipsa voinței politice și un cadru juridic deficitar, a subliniat șeful misiunii UE la Chișinău.

De asemenea, oficialul european a specificat că implementarea reformei justiției în Republicii Moldova nu se va termina în 2016, chiar dacă se pot bifa măsuri realizate din punct de vedere tehnic.

În interviu, reprezentantul UE la Chișinău a declarat că reforma va fi considerată încheiată atunci când cetățenii Republicii Moldova vor aprecia că țara lor are un sistem judecătoresc funcțional și independent, atunci când Centrul Național Anticorupție și Comisia Națională de Integritate vor funcționa într-un mod similar cu instituțiile din statele membre ale Uniunii Europene, iar procuratura va deveni o instituție depolitizată și complet independentă, după cum subliniază Jurnal.md. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…