Republica Moldova revine la tactica de guvernare a lui Voronin (Deutsche Welle)

Republica Moldova revine la tactica de guvernare a lui Voronin (Deutsche Welle)

Republica Moldova revine la tactica de guvernare comunistă, scrie Deutsche Welle, după ce autoritățile de la Chișinău l-au expulzat miercuri pe cetățeanul român George Simion, liderul platformei unioniste 'Acțiunea 2012', acuzat că ar pune în pericol securitatea națională a statului moldovean.

Gestul puterii de la Chișinău a făcut ca relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și România să fie din nou zdruncinate, după șase ani de la căderea regimului comunist condus de Vladimir Voronin, adaugă sursa citată.

Sâmbătă, 16 mai, 'Acțiunea 2012' are planificat un miting la care se așteaptă o prezență masivă a basarabenilor nemulțumiți de actuala guvernare coruptă. Acțiunea are scopul de a aminti și de împlinirea a 203 ani de la prima rupere a Moldovei prin pacea ruso-turcă din 16 mai 1812. George Simion urma să conducă manifestația, însă el a fost reținut miercuri seara de organele de forță și escortat până la frontiera cu România, fiind anunțat că este 'indezirabil' în Republica Moldova.

Ambasada României din Chișinău a aflat din surse publice despre reținerea cetățeanului român și a luat imediat legătura cu autoritățile Republicii Moldova — Ministerul Afacerilor Interne și Biroul Migrație și Azil—, solicitând clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetățeanul român, pentru a-i asigura întreaga asistență de care ar fi putut avea nevoie, amintește Deutsche Welle.

Ulterior, Ministerul de Interne de la Chișinău a dat publicității un comunicat în care declară că autoritățile Republicii Moldova sunt în drept să declare un cetățean străin persoană indezirabilă ca 'o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfășurat, desfășoară ori în a cărui privință există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională'.

Cazul expulzării lui George Simion a generat o serie de comentarii pe rețele de socializare din Republica Moldova, din care Deutsche Welle reține câteva. Astfel, unii internauți se întreabă de ce autoritățile din Republica Moldova nu l-au expulzat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care, de ani de zile, nu ratează nicio ocazie de a umili Republica Moldova numind-o 'coteț', care susține regimul separatist de la Tiraspol și care a luptat în războiul din 1992 de partea separatiștilor.

Alții comentează că organele de forță de la Chișinău îi asigură securitatea șefului regimului de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, în loc să-l aresteze atunci când acesta trece prin aeroportul internațional Chișinău. Organele de forță nu au fost la fel de 'vigilente' atunci când l-au scăpat din arest la domiciliu pe cetățeanul rus Eduard Baghirov, condamnat pentru organizarea violențelor stradale din aprilie 2009.

Nu au fost la fel de 'vigilente' nici când fostul ministru de interne Gheorghe Papuc și polițistul Ion Perju (condamnați în 'dosarul 7 aprilie 2009') au evadat din sala de judecată cu câteva minute înainte de pronunțarea sentințelor de condamnare. Culmea, organele de forță nu au dat dovadă de vigilență nici atunci când din sistemul bancar al țării s-a furat un miliard de dolari, valoarea unui buget anual al statului — sunt alte câteva comentarii notate de Deutsche Welle. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”