Republica Moldova/alegeri: Președintele Nicolae Timofti îi îndeamnă pe moldoveni să urmeze exemplul Ucrainei și să voteze pentru un parlament proeuropean

Republica Moldova/alegeri: Președintele Nicolae Timofti îi îndeamnă pe moldoveni să urmeze exemplul Ucrainei și să voteze pentru un parlament proeuropean

Președintele Nicolae Timofti și-a îndemnat luni seara concetățenii să voteze în mod responsabil în alegerile parlamentare de duminică și să opteze pentru partidele care vor duce Republica Moldova în Uniunea Europeană, cale pe care s-a angajat deja.

Populația ar trebui să voteze în favoarea parcursului european al republicii fie și măcar pentru a răspunde Europei pentru sprijinul financiar și politic pe care i l-a oferit până acum, a spus el într-un discurs către cetățeni, pe postul public de televiziune, la o oră de maximă audiență, relatează presa de peste Prut.

Nicolae Timofti a declarat că vede Republica Moldova doar în cadrul Uniunii Europene și a amintit de șansele irosite în două rânduri în trecut. 'Acum Moldova are o a treia șansă de a ajunge în rândul popoarelor civilizate din Europa și este de datoria fiecărui cetățean să se ridice la înălțimea acestui moment istoric', a spus Timofti.

Președintele moldovean a criticat partidele și politicienii care promovează integrarea în structurile eurasiatice (gândite de Rusia) în locul integrării europene, indicând că aceștia ar fi beneficiat de resurse financiare 'din surse suspecte și din străinătate'.

Mai mult, Nicolae Timofti a acuzat că unele dintre aceste formațiuni și lideri ai lor au cerut Rusiei să instituie 'blocaje comerciale' în relația cu Republica Moldova și că s-ar fi bucurat de rezultat, însă șeful statului moldovean nu a detaliat acuzațiile.

'Sunt în fața dumneavoastră pentru a vă îndemna să nu vă lăsați manipulați de aceste forțe, al căror scop este de a menține Republica Moldova în genunchi, într-o permanentă stare de sărăcie și insecuritate', a afirmat șeful statului, îndemnându-i pe moldoveni să urmeze exemplul Ucrainei care, acum câteva săptămâni, a ales un parlament proeuropean.

'Să urmăm acest exemplu pentru ca să nu ne trezim apoi ca o insulă izolată între doi vecini proeuropeni, România și Ucraina', a îndemnat președintele Nicolae Timofti, avertizând că multe beneficii obținute în urma apropierii de UE, cum ar fi libera circulație, riscă să fie pierdute dacă proiectul proeuropean al republicii va avea de suferit în urma votului de duminică.

Potrivit celui mai recent sondaj, ale cărui rezultate au fost date publicității sâmbătă, Partidul Comunist din Republica Moldova este favorit în alegerile din 30 noiembrie, în timp ce moldovenii continuă să fie împărțiți între UE și Rusia.

Astfel, potrivit sondajului IMAS, comandat de agenția IPN, cinci partide ar urma să acceadă în noul parlament. Partidul Comunist este creditat cu 19,6% din opțiuni, fiind urmat de Partidul Liberal-Democrat (PLDM) cu 17,2%, de Partidul Democrat (PDM) cu 14,2%, Partidul Patria, cu 8,7% și de Partidul Liberal (PL), cu 8,5%. Partidul Socialist (PSRM) este creditat cu 5,3% din intențiile de vot, apropiindu-se de pragul electoral, care este de 6%, în timp ce numărul indecișilor a scăzut ușor la 9,6%, conform IPN.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski