Rusia menţine trupele în apropierea frontierelor Ucrainei

„Avem trupe în diverse regiuni ale ţării. Acestea există şi în apropierea frontierelor cu Ucraina. Câteva unităţi sunt staţionate lângă statul vecin, altele au fost trimise acum, din cauza situaţiei”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Preşedinţiei Ruse.

Săptămâna aceasta, Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite au semnat un acord prin care militanţii pro-ruşi sunt somaţi să elibereze sediile guvernamentale ocupate şi să depună armele.

Cu toate aceastea, Occidentul a anunţat că îşi menţine solicitarea ca trupele militare din apropierea graniţelor cu Ucraina să se retragă.

În estul Ucrainei, militanţii pro-ruşi au denunţat acordul semnat la Geneva, precizând că el nu a fost semnat în numele lor. Liderul grupurilor separatiste a anunţat că activiştii nu vor părăsi sediile clădirilor guvernamentale până când guvernul interimar de la Kiev nu va demisiona.

Pe de altă parte, autorităţile de la Kiev au făcut apel vineri la unitate naţională şi au promis totodată că vor încerca să îndeplinească o serie de cerinţe ale protestatarilor pro-ruşi.

În acest context, preşedintele interimar Olexander Turchynov a declarat că limbei ruse i-ar putea fi acordat statul special în regiunile din estul Ucrainei unde această populaţie este majoritară.

Liderii occidentali şi-au arătat totuşi scepticismul în legătură cu acordul de la Geneva.

„Nu am aşteptări prea mari de la reuniunea din Geneva deoarece nu am încredere în Rusia”, a declarat premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

„Am stabilit principii, angajamente, cuvinte pe hârtie. Dar aşteptăm acţiuni", a declarat de asemenea John Kerry, secretarul american de Stat.


Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Incredibil, în spitalul unde-a fost directoare șpăgăreasa PSD medicii trag la sorți cine să trateze pacienți c…

2 VIDEO Priviți cum este onorat şeful diviziei antiterorism din Garda Civilă din Spania, mort la 48 de ani de co…

3 Medic român din Elveția: Este greu să te protejezi, indiferent de țara în care ești. În Geneva nu se mai găseș…

4 Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele do…

5 Regele Thailandei s-a izolat alături de 20 de femei, în Germania, unde a închiriat hotel întreg

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic