SCANDAL de CORUPȚIE în Coreea de Sud/Premierul Lee Wan-koo a DEMISIONAT

SCANDAL de CORUPȚIE în Coreea de Sud/Premierul Lee Wan-koo a DEMISIONAT

Premierul sud-coreean Lee Wan-koo şi-a anunţat luni demisia, pe fundalul unui scandal de corupţie, iar în aşteptarea acceptării demisiei de către preşedinta Park Geun-hye i-a transferat conducerea reuniunilor Cabinetului vicepremierului, potrivit biroului său, relatează CNN. Park Geun-hye este la curent cu intenţia premierului de a demisiona, despre care a afirmat că este "regretabilă", potrivit biroului preşedinţiei.

Îndemnurile la demisia lui Lee Wan-koo au apărut după ce un magnat, Sung Woan-jong, a fost găsit spânzurat de un copac, la Seul, pe 9 aprilie, o aparentă sinucidere. Magnatul, anchetat pentru fraudă şi mită, a lăsat un bilet de adio cu o listă a numelor şi sumelor de bani pe care le-a dat unor oficiali de rang înalt, printre care şi colaboratori ai preşedintei.

Lee Wan-koo şi alţi şapte politicieni cu legături cu preşedinta sud-coreeană sunt anchetaţi. O echipă specială de procurori a fost creată pentru a investiga cazul.

El a negat ferm acuzaţiile care i se aduc, în contextul escaladării scandalului. "Dacă există vreo probă, îmi voi da viaţa. Ca premier, voi accepta mai întâi ancheta Procuraturii", a spus el.

Park Geun-hye a declarat că ia acuzaţiile foarte în serios. Înainte să plece într-o vizită în America Centrală şi de Sud, ea a condamnat corupţia politicienilor sud-coreeni. "Corupţia şi răul adânc înrădăcinat sunt probleme care conduc la luarea vieţii oamenilor. Luăm acest lucru foarte în serios", a spus ea.

"Este necesar să ne asigurăm că punem această probemă ca problemă de reformă politică. Nu voi ierta pe nimeni care se face vinovat de corupţie", a avertizat preşedinta.

Ea se află în Peru şi urmează să revină în ţară pe 27 aprilie.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria