Şcoli private din Marea Britanie ar primi fonduri provenite din operaţiuni de spălare de bani. Republica Moldova, implicată în investigaţie

Şcoli private din Marea Britanie ar primi fonduri provenite din operaţiuni de spălare de bani. Republica Moldova, implicată în investigaţie

Şcoli private de top din Marea Britanie sunt verificate de organizaţii neguvernamentale pentru că ar primi fonduri provenite din operaţiuni de spălare de bani, de la infractori bogaţi sau oficiali corupţi din străinătate, care plătesc studiile apropiaţilor lor.

Una dintre aceste şcoli este Millfield, suspectată de poliţia moldoveană că ar fi primit plăţi provenind dintr-o amplă operaţiune de spălare de bani care implică Republica Moldova şi firme paravan din Marea Britanie, relatează The Independent. Cel puţin 19 companii din Marea Britanie sunt suspectate de implicare în acest caz, una dintre cele mai mari operaţiuni de spălare de bani din Europa, care a vizat spălarea a 20 de miliarde de dolari.

Importante şcoli private din Marea Britanie au intrat în atenţia unor organizaţii neguvernamentale ca Transparency International şi Global Witness, pentru că ar fi primit taxe şcolare de la infractori sau oficiali corupţi din străinătate, dornici să le ofere copiilor lor sau altor rude educaţie britanică.

Poliţia din Republica Moldova, care conduce investigaţia privind operaţiunea internaţională de spălare de bani, a precizat că Millfield este una dintre cele peste 12 afaceri legitime din Marea Britanie care au primit plăţi de la companii care au legătură cu această anchetă. Printre acestea s-ar mai afla o companie din industria chimică şi un producător de echipament de supraveghere secretă. Deocamdată nu există indicii că şcoala sau vreuna dintre aceste companii ar fi comis vreo infracţiune.

Anchetatorii moldoveni, conduşi de Vasile Sarco, susţin că au descoperit că fonduri având legătură cu procesul de spălare de bani au fost transferate în conturi bancare ale şcolii Millfield şi ale acestor companii. Şcoala a precizat că nu este la curent cu primirea unor fonduri suspecte şi a adăugat că întrebările ar trebui adresate băncii Lloyds, cu care lucrează. Lloyds a refuzat să comenteze cazul specific, dar a afirmat că de fiecare dată când identifică o activitate suspectă anunţă autorităţile competente.

Transparency International încearcă să determine dacă şcolile şi universităţile britanice ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a verifica provenienţa taxelor pe care le primesc, în special din ţări cunoscute pentru corupţie. Potrivit organizaţiei Independent Schools Council, aproape 25.000 de elevi din afara Marii Britanii au fost înregistraţi în 2013-2014, dintre care peste 4.400 din China, 2.500 din Rusia şi 1.000 din Nigeria.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea, dezvăluiri murdare despre Ponta și Hrebenciuc

2 Așa o fi?

3 Premieră la Iași / Amanta cere daune morale de la soţie

4 Imaginea asta zace în căpuțul multor românași...

5 Așa o fi?