Șeful Pentagonului: Unii deținuți de la Guatanamo vor rămâne închiși "pe termen nedefinit"

Șeful Pentagonului: Unii deținuți de la Guatanamo vor rămâne închiși "pe termen nedefinit"

Aproximativ jumătate din cei 116 deținuți de la Guantanamo trebuie să rămână închiși "pe termen nedefinit", a reamintit marți secretarul american al apărării, Ashton Carter, în contextul în care administrația de la Washington încearcă să închidă centrul de detenție, așa cum s-a angajat președintele Barack Obama, transmite France Presse.

"Motivul pentru care este complicat să închidem Guantanamo este acesta: unii dintre deținuții de acolo trebuie să rămână închiși pe termen nedefinit, ei trebuie pur și simplu să fie închiși", a declarat Carter, care a răspuns de la Pentagon unei serii de întrebări adresate de militari americani din întreaga lume.

"Aproximativ jumătate dintre deținuți nu pot fi eliberați. Punct", a spus el, adăugând că acest lucru obligă la găsirea unui alt loc de detenție în SUA dacă Guantanamo se va închide.

"Opinia mea este că ar fi bine, dacă va fi posibil, să închidem Guantanamo, dacă acest lucru se va putea face în deplină securitate", a subliniat el.

Administrația americană caută un loc pe teritoriul SUA pentru a transfera deținuții de la Guantanamo și pentru a închide acest centru de detenție situat în Cuba.

Pentagonul evaluează în special costurile unui transfer de deținuți în închisorile militare Fort Leavenworth (Kansas) sau Charleston (Carolina de Sud).

Ashton Carter și consiliera pe probleme de terorism a președintelui Obama, Lisa Monaco, urmează să prezinte în curând Congresului un nou plan pentru închiderea acestui centru de detenție extrem de controversat, creat în urmă cu 13 ani în Cuba după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Unele voci au atras deja atenția asupra tentației de a crea pe teritoriul american un sistem de detenție pe termen nelimitat fără proces, extrem de criticat. O astfel de soluție, afirmă criticii, ar însemna mai degrabă mutarea celebrei închisori, nu desființarea ei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...