Serbia interzice intrarea autovehiculelor de transport marfă și produselor croate pe teritoriul ei

Serbia a interzis miercuri seară intrarea pe teritoriul ei a autovehiculelor de transport marfă și produselor croate, ca răspuns la o măsură a Zagrebului care a interzis luni intrarea în Croația a camioanelor venind din Serbia, în timp ce relațiile dintre cele două țări au ajuns la cel mai scăzut nivel de la răsturnarea fostului om forte sârb Slobodan Milosevic în 2000, notează Reuters și AFP.

Croația intenționează astfel să facă presiuni asupra Belgradului pentru a redirecționa fluxul de migranți și refugiați spre Ungaria și România. Peste 44.000 de migranți ce fug de război și mizerie din Orientul Mijlociu și Africa au intrat în Croația prin Serbia într-o săptămână, amintește France Presse.

Serbia a anunțat că își rezervă dreptul de a recurge la represalii și a lansat Croației un ultimatum care a expirat la 22.00 GMT miercuri seară.

"După miezul nopții (22.00 GMT), niciun camion înmatriculat în Croația și niciun alt vehicul sau mijloc de transport încărcat cu produse croate nu va putea intra pe teritoriul Serbiei", a declarat ministrul sârb de interne Nebojsa Stefanovic în direct la televiziunea națională (RTS).

Stefanovic, care s-a exprimat la postul de frontieră Batrovci-Bajakovo, a precizat că decizia intră în vigoare pentru "toate posturile de frontieră ale Serbiei", deoarece țara este expusă "unei agresiuni economice" și "trebuie acum să-și apere interesele".

Ministrul a deplâns "atitudinea iresponsabilă" a autorităților croate și a precizat că "guvernul sârb este gata să revină asupra deciziei sale imediat, cu condiția ca postul de frontieră Batrovci-Bajako să fie deschis circulației autovehiculelor de transport marfă".

În ziua de miercuri, camionagii furioși au blocat tot traficul la singurul punct de trecere a frontierei încă deschis între Serbia și Croația, pentru a protesta împotriva deciziei Zagrebului.

Belgradul a oprit de la 16 septembrie trimiterea migranților spre Ungaria, o țară ce și-a închis cu un gard de sârmă ghimpată cei 175 de km de frontieră cu Serbia. De atunci, Croația a devenit noua cale de acces spre Europa de Vest.

Săptămâna trecută, Croația a închis deja șapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia, în încercarea de a reduce fluxul de migranți. Dar ea a redeschis punctul de frontieră din apropiere de la Sid-Tovarnik pentru a permite trecerea mașinilor, în timp ce camioanele trebuie să facă un ocol prin Bosnia pentru a intra în Croația sau pentru a ieși. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

2 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

3 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

4 Legist INML București / „Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată alt…

5 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…