Singurul supravieţuitor al comandoului de la Beslan nu are remuşcări, la zece ani de la tragedie

Singurul supravieţuitor al comandoului de la Beslan nu are remuşcări, la zece ani de la tragedie

Nurpaşi Kulaev, singurul supravieţuitor al grupului care a atacat o şcoală din oraşul Beslan în urmă cu zece ani, provocând moartea a 186 de copii, a declarat că el doar s-a supus ordinelor şi nu are remuşcări în privinţa a ceea ce a făcut, relatează Russia Today, în pagina electronică.

Nurpaşi Kulaev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu mă simt vinovat pentru că au murit femei şi copii", a declarat el. "Dar pot spune că nici eu, nici altcineva nu i-ar fi putut salva. Pentru că decizia a fost luată de alte persoane", a adăugat el.

Kulaev a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a făcut parte din gruparea responsabilă de luarea de ostatici din septembrie 2004 de la Beslan, o tragedie soldată în total cu 334 de morţi.

Luarea de ostatici a avut loc în prima zi de şcoală ce s-a transformat în coşmar pentru 1.128 de copii din Beslan, profesori şi părinţi. Timp de trei zile, ostaticii au fost ţinuţi sub ameninţarea armelor şi fără apă, hrană sau îngrijire medicală.

Kulaev a declarat că nu a ştiut că vor ocupa şcoala până în momentul în care grupul a ajuns acolo. Faptul că a aflat că ţintele vor fi copii nu a schimbat prea multe pentru el. "Ei erau la conducere. (...) Eu am făcut ce a trebuit să fac, asta este tot", a declarat Kulaev. "De ce să fi obiectat? M-ar fi ucis pe mine primul".

Părinţii copiilor ucişi la Beslan i-au pus o mulţime de întrebări lui Kulaev, dar acesta a ales să răspundă uneia singure. "M-a întrebat dacă vreau ca şi copiii mei să fie ca mine", a spus el, referindu-se la întrebarea unei mame al cărei copil al murit în luarea de ostatici de la Beslan. "Chiar mi-ar plăcea să fie ca mine, cu siguranţă. Dar nu vreau să împărtăşească soarta mea", a explicat el.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Totul a fost o minciună” / Consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul provine din laborator

2 Liderul unui temut clan de lângă București, asasinat în SUA. A fost executat de mafia românească pentru 200.00…

3 Palatul Regal şi Cazinoul din Mamaia, pierdute definitiv printr-o sentinţă revoltătoare care-i uşurează viaţa …

4 Balamuc la vârful Poliției Române? / Gavriș fusese numit vineri seară, chiar în timp ce era la Hanul lui Manuc, …

5 Liberalizarea pieței energiei / Care este diferența între prețul din serviciul universal și cea mai mică ofert…