Siria: Bashar al-Assad se declară convins că Rusia nu-l va abandona niciodată

Siria: Bashar al-Assad se declară convins că Rusia nu-l va abandona niciodată

Președintele sirian, Bashar al-Assad, se declară pe deplin încrezător că Rusia îl va susține mai departe în lupta împotriva rebelilor care încearcă de aproape patru ani și jumătate să-l înlăture de la putere pe calea armelor, relevă un interviu publicat marți de Hezbollahul libanez (un aliat al regimului de la Damasc) și preluat de AFP.

'Avem mare încredere în ruși, care, de patru ani, au dovedit în cursul acestei crize că au avut o relație sinceră și transparentă cu noi. Ei sunt oameni cu principii', a subliniat șeful statului sirian în respectivul interviu . 'Statele Unite sunt cele care își abandonează aliații sau prietenii. Dar în politica Moscovei așa ceva nu s-a întâmplat niciodată, nici pe vremea Uniunii Sovietice, nici pe vremea Rusiei', a apreciat în continuare al-Assad.

'Politica rusă este constantă. Rusia nu sprijină o persoană sau un președinte anume (...) Rusia nu a spus niciodată că susține un anumit președinte și apoi să fi decis să-l abandoneze', a argumentat liderul sirian.

Liderul sirian s-a referit în interviu și la Iran, celălalt aliat de bază al Siriei, al-Assad estimând că recentul acord privind dosarul nuclear va consolida rolul Teheranului pe scena internațională și astfel va avea de câștigat și regimul de la Damasc. 'Puterea Iranului dă putere Siriei și victoria Siriei este victoria Iranului (...) Suntem în aceeași axă, cea a rezistenței', consideră Bashar al-Assad.

El a răspuns astfel unei întrebări legate de o declarație a președintelui american Barack Obama, care a afirmat pe 7 august că Rusia și Iranul își dau seama că pentru al-Assad evoluția nu este favorabilă că niciunul dintre acești doi mentori ai președintelui sirian 'nu este în mod special sentimental'.

Pe de altă parte, președintele sirian a afirmat că orice inițiativă de pace 'în care lupta împotriva terorismului nu figurează ca prioritate nu are nicio valoare'. Dar pentru regimul de la Damasc 'teroriști' nu sunt doar jihadiștii grupării Statul Islamic sau Frontul al-Nusra, ramura siriană a Al-Qaida, ci și grupările rebele asociate opoziției moderate, al-Assad considerând în acest interviu că rebelii sunt 'instrumente în mâinile Israelului'.

Început în primăvara anului 2011, conflictul armat din Siria s-a soldat până în prezent cu circa 250.000 de morți și cu milioane de refugiați. Toate inițiativele de pace au eșuat, din cauza pozițiilor ireconciliabile dintre părți, dar și ca urmare a disensiunilor interne din cadrul divizatei opoziții siriene, alcătuită din numeroase grupări aflate într-o relație de rivalitate, situația complicându-se și mai mult odată cu avansul grupărilor jihadiste, în special Statul Islamic.

Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate pe 17 august o nouă inițiativă pentru găsirea unei soluții politice care să oprească războiul, dar și aceasta a fost primită cu neîncredere atât de regimul de la Damasc cât și de opoziție. Inițiativa, ce are la bază un plan al emisarului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, ar trebui să conducă inițial la crearea a patru grupuri de lucru ce vor avea ca sarcini securitatea, combaterea terorismului, problemele politice și legale și reconstrucția Siriei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”