Situația din Ucraina se îndreaptă spre "o catastrofă umanitară" (ONU)

Peste un milion de persoane au fost nevoie să își părăsească domiciliul din cauza conflictului din Ucraina, o țară amenințată de o catastrofă umanitară, potrivit datelor Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), scrie Reuters.

Numărul persoanelor deplasate pe teritoriul ucrainean (610.000) și al refugiaților care au fugit în țările vecine (594.000) a depășit de peste trei ori nivelul lunii august, a adăugat OCHA.

Potrivit Națiunilor Unite, 5,2 milioane de persoane trăiesc în zonele de conflict din Ucraina, iar 1,4 milioane dintre acestea sunt deosebit de vulnerabile.

Luptele declanșate în primăvară între armata ucraineană și separatiștii proruși s-au soldat cu peste 4.700 de morți și au provocat cea mai gravă criză între Rusia și Occident de la sfârșitul Războiului Rece.

Directorul adjunct pentru Europa și Asia Centrală al organizației Amnesty International, Denis Krivoșeiev, a declarat că locuitorii din orașele Lugansk și Donețk, controlate de separatiști, întâmpină mari dificultăți în procurarea alimentelor și sunt lipsiți de asistență medicală, mai ales persoanele cele mai vulnerabile, cum sunt pensionarii.

"Este poate prea devreme să vorbim despre o catastrofă umanitară, dar este clar că într-acolo ne îndreptăm", a avertizat el într-un e-mail adresat Thomson Reuters Foundation.

Distribuirea ajutoarelor umanitare, a continuat Denis Krivoșeiev, este împiedicată de atitudinea batalioanelor pro-Kiev care împiedică o parte din alimente și medicamente să ajungă în zonele de conflict din estul țării.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi date din exit-poll-uri / Marian Oprișan pierde șefia CJ Vrancea în favoarea PNL! Situație critică la Neamț, …

2 LIVE Alegeri locale 2020 / Prezență la vot de 41,48% la ora 19. În București - 31.86% / Trei județe trec de 50%

3 Situația în exit-poll-uri la ora 16.30: PNL va înregistra un scor național fără precedent! Nicușor Dan-41%, Fi…

4 LIVE Alegeri Primăria București / Prezența la vot în București, cu 4 puncte mai mare decât în 2016 la ora 19

5 VIDEO Scandal cu pesediști agresivi! Priviți, haidamacii care-au însoțit-o pe Firea la vot i-au îmbrâncit pe c…