Situația din Ucraina se îndreaptă spre "o catastrofă umanitară" (ONU)

Peste un milion de persoane au fost nevoie să își părăsească domiciliul din cauza conflictului din Ucraina, o țară amenințată de o catastrofă umanitară, potrivit datelor Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), scrie Reuters.

Numărul persoanelor deplasate pe teritoriul ucrainean (610.000) și al refugiaților care au fugit în țările vecine (594.000) a depășit de peste trei ori nivelul lunii august, a adăugat OCHA.

Potrivit Națiunilor Unite, 5,2 milioane de persoane trăiesc în zonele de conflict din Ucraina, iar 1,4 milioane dintre acestea sunt deosebit de vulnerabile.

Luptele declanșate în primăvară între armata ucraineană și separatiștii proruși s-au soldat cu peste 4.700 de morți și au provocat cea mai gravă criză între Rusia și Occident de la sfârșitul Războiului Rece.

Directorul adjunct pentru Europa și Asia Centrală al organizației Amnesty International, Denis Krivoșeiev, a declarat că locuitorii din orașele Lugansk și Donețk, controlate de separatiști, întâmpină mari dificultăți în procurarea alimentelor și sunt lipsiți de asistență medicală, mai ales persoanele cele mai vulnerabile, cum sunt pensionarii.

"Este poate prea devreme să vorbim despre o catastrofă umanitară, dar este clar că într-acolo ne îndreptăm", a avertizat el într-un e-mail adresat Thomson Reuters Foundation.

Distribuirea ajutoarelor umanitare, a continuat Denis Krivoșeiev, este împiedicată de atitudinea batalioanelor pro-Kiev care împiedică o parte din alimente și medicamente să ajungă în zonele de conflict din estul țării.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Vela anunţă că poliţiştii de la Rutieră vor fi dotaţi cu camere video: Nu o să mai găsiţi deputaţi care înjură…

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

5 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing