Slovenia, gata să primească "până la 10.000" de refugiați (ambasadoare)

Slovenia este gata să primească "până la 10.000" de refugiați dacă aceștia depun o cerere de azil în această țară, a declarat ambasadoarea slovenă în Germania, Marta Kos Marko, într-un interviu difuzat sâmbătă de presa germană, relatează AFP.

"Atunci când refugiații depun o cerere de azil la noi, îi vom primi și îi vom proteja. Avem capacitatea de a face acest lucru. Am putea primi până la 10.000", a declarat Marta Kos Marko într-un interviu pentru cotidianul regional Rheinische Post.

În cazul unui număr de solicitări de azil superior acestei cifre, Slovenia ar fi totuși constrânsă să solicite ajutorul Europei.

"Vom acționa în conformitate cu acordurile Schengen și Dublin. În același timp vom da dovadă de spirit umanitar", a dat asigurări ambasadoarea slovenă.

"Și noi am cunoscut solidaritatea atunci când eram în război în 1991. La acel moment, Austria și Italia au fost imediat gata să ne ajute. În consecință, simțim o datorie morală să-i ajutăm pe refugiați", a mai spus ea.

Aceste declarații au fost făcute în contextul în care Slovenia, un stat de 2 milioane de locuitori între Croația, Ungaria, Austria și Italia, se confruntă cu un flux masiv de migranți pe teritoriul său.

Țara intenționează să garanteze respectarea inviolabilității spațiului Schengen, căruia i s-a alăturat la finalul lui 2007. Vineri, premierul Miro Cerar, a declarat totuși că Slovenia ar putea crea culoare de tranzit pentru migranți dacă aceștia vor continua să sosească în număr mare, pentru a le permite să ajungă în Europa occidentală în bune condiții.

Slovenia a suspendat joi traficul feroviar cu Croația după ce un grup de 150 de migranți a încercat să intre în țară la bordul unui tren cu destinația Zurich.

Autoritățile slovene au înregistrat vineri intrarea a peste o mie de migranți în țară, în timp ce alți 700 erau încă masați la postul de frontieră de la Obrezje, la 20 km est de capitala croată Zagreb. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

2 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

3 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

4 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

5 Refuzata, cu ceas de 20 de mii de euro! Spune drept, nebunatico, ai pus și tu botul la borcanul cu miere?

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet