Socialista Anne Hidalgo, aleasă de Consiliul Parisului prima femeie primar a capitalei franceze

Socialista Anne Hidalgo, aleasă de Consiliul Parisului prima femeie primar a capitalei franceze

Socialista Anne Hidalgo, în vârstă de 54 de ani, a fost aleasă sâmbătă, în mod oficial, primar al Parisului, după şase zile de la victoria pe care a obţinut-o în alegerile municipale, devenind prima femeie care conduce capitala franceză.

Socialista Anne Hidalgo, aleasă de Consiliul Parisului prima femeie primar a capitalei franceze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Singura candidată, Hidalgo - fiica unor imigranţi spanioli, naturalizată la vârsta de 14 ani - a fost aleasă de către Consiliul Parisului cu 91 de voturi din 163. Ea îi sucedă astfel în funcţie lui Bertrand Delanoë, a cărui mână dreaptă a fost timp de 13 ani.

Devansată în primul tur, pe 23 martie, de către rivala sa Nathalie Kosciusko-Morizet (dreapta), candidata socialistă, care a fost susţinută de ecologişti şi comunişti, a obţinut în turul doi aproape 53% din voturi la nivelul capitalei, într-un context defavorabil stângii, aflate la putere.

Prezentată ca "onestă", "studioasă" sau "modestă" de către apropiaţi, andaluza brunetă, adeptă a unui socialism pragmatic, a promis să facă din Paris "un oraş mai drept şi mai solidar", continuând eforturile mentorului său, Bertrand Delanoë, care nu a candidat pentru un nou mandat.

Născută la 19 iunie 1959, la San Fernando, în Anadaluzia, în timpul dictaturii lui Franco, ea imigrează în tinereţe la Lyon, în partea central-estică a Franţei, şi se mută la Paris în 1984. Hidalgo este absolventă de drept social. Angajată în lupta sindicală, ea devine membră a Partidului Socialist în 1994, iar trei ani mai târziu intră în cabinetul ministrului socialist al Muncii Martine Aubry. Începând din 2001, a fost viceprimar al Parisului.

Anne Hidalgo s-a recăsătorit şi are trei copii.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?