Statul Islamic a închis toate vanele barajului de la Ramadi, amenințând zona cu o penurie de apă

Statul Islamic a închis toate vanele barajului de la Ramadi, amenințând zona cu o penurie de apă

Gruparea jihadistă Statul Islamic a închis toate vanele barajului de la Ramadi, de pe Eufrat, întrerupând aprovizionarea cu apă a zonelor din estul provinciei Anbar, a declarat marți consilierul pentru securitate al guvernatorului din Anbar, generalul Abdulaziz Khalaf al-Tarmuz, pentru agenția turcă de presă Anadolu.

Potrivit sursei citate, Statul Islamic a preluat controlul asupra barajului din Ramadi, oraș situat la vest de Bagdad, ceea ce a antrenat o scădere a nivelului apelor fluviului Eufrat și a provocat o întrerupere a aprovizionării cu apă a regiunilor Khaldiyah și Habbaniyah, la est de Ramadi, două dintre puținele regiuni controlate de guvernul irakian în provincia Anbar.

'Prin blocarea aprovizionării cu apă a acestor zone, Statul Islamic încearcă să ucidă populația din Khaldiyah și Habbaniyah lăsând-o fără apă sau o forțează să fugă din aceste regiuni', spune generalul Al-Tarmuz, avertizând asupra pericolului unui exod al populației din zonă.

El a făcut apel la lansarea unei operațiuni militare în vederea preluării controlului asupra barajului sau a unui atac aerian care să deschidă o vană pentru a permite apei să curgă.

Aoun Dhiyab, expert irakian în probleme hidraulice, a estimat că obiectivul Statului Islamic este de a reduce nivelul apelor pentru a profita de ele în operațiunile sale militare. Atunci când nivelul apei se va reduce, aceasta le va permite să se deplaseze de la Ramadi la Khaldiyah și apoi spre alte sectoare, spune el.

Deși a pierdut un număr mare de zone pe care le controla anul trecut în provinciile Diyala (est), Ninive și Salah ad Din (nord), Statul Islamic continuă să dețină controlul asupra mai multor localități din provincia irakiană Anbar, după ofensiva din 2014.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

3 Foarte interesante amănunte!

4 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

5 O „dihanie” HIMARS a spulberat baza grupării teroriste „Wagner” din regiunea Luhansk