ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 21 DECEMBRIE

ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 21 DECEMBRIE

Președintele ales Klaus Iohannis, care a depus duminică în Parlament jurământul de învestitură în funcție și a preluat mandatul de șef al statului, a declarat într-un interviu că are în vedere o transformare a vieții politice cât timp se va afla la putere, subliniind că 'multe lucruri trebuie să se schimbe' în România. 'Alegerea mea a fost cu siguranță o surpriză pentru analiști și chiar pentru proprii mei susținători, dar mai ales un șoc imens pentru cea mai mare parte a politicienilor români', a declarat Klaus Iohannis.

Foto: (c) SILVIU MATEI/AGERPRES FLUX

* Un avertisment scris în limba română, referitor la prezența unor agenți îmbrăcați în haine civile, a fost amplasat într-una dintre cele mai aglomerate zone comerciale din Londra, situată în apropiere de Hyde Park Corner, unde s-au instalat numeroși români. 'Ofițeri de poliție în civil operează în această zonă', este mesajul ce putea fi citit pe pancarta de culoare galbenă amplasată de Poliția Metropolitană în fața stației de metrou Covent Garden din centrul capitalei britanice.

* Președintele american Barack Obama a declarat că atacul cibernetic efectuat, potrivit Washingtonului, de Coreea de Nord împotriva Sony Pictures reprezintă un act de 'vandalism cibernetic' și nu un act de război, într-un interviu difuzat duminică. 'Nu, nu cred că acesta ar fi un act de război. Cred că a fost vorba despre un act de vandalism cibernetic foarte costisitor. Îl luăm foarte în serios', a afirmat președintele Obama, potrivit unor extrase din acest interviu difuzate în avans.

* Noul guvern bulgar a reușit să refacă 'demnitatea europeană' a țării, în calitate de partener previzibil, a afirmat premierul Boiko Borisov. Într-un interviu acordat sâmbătă postului de radio Darik, el a amintit de așa-numitele 'eșecuri' ale cabinetului anterior, cu 'zero' realizări în termeni de finanțare europeană sau 'de orice alt aspect'. Potrivit lui, anul 2014 marchează lansarea unei 'noi culturi de coaliție'.

* Premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat duminică Uniunea Europeană că a început o 'campanie murdară' împotriva Turciei, după ce Bruxellesul a criticat arestările unor opozanți ai președintelui Recep Tayyip Erdogan. Vorbind la Ankara cu ocazia unui congres al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), formațiunea islamo-conservatoare aflată la putere, Davutoglu a denunțat un comunicat al Uniunii Europene care, potrivit lui, 'a declanșat o campanie murdară la adresa guvernului nostru'. UE efectuează 'o campanie de defăimare împotriva guvernului și țării noastre', a adăugat el.

AGERPRES/(AS — editor: Bogdan Mureșan)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...