ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 22 OCTOMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 22 OCTOMBRIE

Viitorul președintele al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri în plenul Parlamentului European la Strasbourg că își va prezenta planul de investiții de 300 de miliarde de euro pentru a impulsiona creșterea și crearea de locuri de muncă până la sfârșitul anului. În discursul său înaintea votului în PE asupra noii Comisii, Juncker a spus că investițiile sunt vitale în restabilirea creșterii și în crearea de locuri de muncă.

Germania, economia dominantă din Europa, rezistă apelurilor de a cheltui mai mult pentru a impulsiona creșterea. Juncker, fost premier conservator al Luxemburgului, a subliniat, totuși, că, așa cum a spus cancelarul german Angela Merkel, o mare parte din cele 300 de miliarde de euro ar trebui să vină de la investitorii privați și că guvernele ar trebui să-și țină în continuare sub control deficitele bugetare.

* Medicul Denis Mukwege, care îngrijește în clinica sa din Bukavu femei victime ale violențelor sexuale în estul Republicii Democrate Congo (RDC), a câștigat Premiul Saharov 2014, a anunțat marți președintele Parlamentului European, Martin Schulz. Denis Mukwege, în vârstă de 59 de ani, este cunoscut pentru ajutorul pe care îl oferă femeilor violate în estul RDC. El a creat un spital și o fundație în cartierul Panzi din Bukavu pentru a îngriji victimele acestei adevărate arme de război. Premiul Saharov, acordat în fiecare an începând din 1988 de către Parlamentul European, recompensează personalități sau colective care s-au făcut remarcate în apărarea drepturilor omului.

* Tibor Navracsics, nominalizarea Ungariei pentru postul de comisar european, a fost numit comisar pentru cultură, educație, tineret și sport, a anunțat miercuri președintele noii CE, Jean-Claude Juncker, în sesiunea plenară a legislativului comunitar la Strasbourg. Juncker a precizat că portofoliul lui Navracsics a fost modificat. În timp ce domeniile cultură, educație și tineret pentru care a fost nominalizat inițial au rămas, responsabilitatea pentru domeniul cetățeniei în UE va ajunge la comisarul grec Dimitris Avramopoulos, responsabil pentru migrație și afaceri interne. Navracsics va primi în schimb și afacerile sportive, a adăugat Juncker.

* Zidul pe care Ucraina intenționează să-l construiască la frontiera cu Rusia va reprezenta "un monument de stupiditate umană", consideră secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), structură ce regrupează șase foste republici sovietice în frunte cu Rusia și care se dorește a fi o contrapondere la NATO. "Acest proiect este nul din punct de vedere al securității. Este un monument de stupiditate umană", a declarat Nikolai Bordiuja în cadrul unei mese rotunde desfășurate la Centrul cultural rus din Viena și care a reunit marți reprezentanți ai țărilor membre ale OTSC (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan).

* Pentru a lupta împotriva organizației teroriste Statul Islamic în Irak și Siria, Statele Unite ale Americii și țările membre ale coaliției au cheltuit până în prezent 424 milioane de dolari, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby. 'Am cheltuit circa 424 milioane de dolari de la începutul operațiunii lansate pe 8 august', a afirmat Kirby. Astfel, a precizat el, costul operațiunii se ridică la 7,6 milioane de dolari pe zi. De la începutul campaniei militare, Statele Unite și aliații săi au lansat în total peste 300 de raiduri aeriene împotriva jihadiștilor SI, dintre care peste 230 în Irak și 76 în Siria.

* Biroul Federal de Investigații (FBI) a deschis o anchetă în legătură cu trei adolescente americane care ar fi încercat să se alăture grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria. Potrivit sursei citate, FBI-ul a declarat că investighează posibilitatea ca fetele din Denver, cărora li s-a dat de urmă la Frankfurt, în Germania, să fi încercat să plece în Siria pentru a se alătura militanților SI. Un oficial american a declarat pentru ABC News că adolescentele intenționau 'să-și îndeplinească un vis ca urmare a unei campanii media' lansate de grupări jihadiste din Siria.

* Cameramanul NBC News diagnosticat cu virusul Ebola în timp ce lucra în Liberia s-a vindecat și va merge acasă miercuri. 'Tocmai am primit rezultatele. Trei zile consecutiv testele au ieșit negative. Nu mai sunt bolnav de Ebola și mă simt binecuvântat. Am luptat și am învins, cu mult ajutor. Mă simt extraordinar', a anunțat pe Twitter fotoreporterul Ashoka Mukpo. Un test de sânge de la Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a confirmat faptul că bărbatul nu mai este infectat cu virusul mortal, potrivit NBC News. Mukpo va putea să se întoarcă acasă miercuri în Rhode Island după ce a stat într-o unitate medicală din Nebraska pentru tratament din 6 octombrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”